Σε εξέλιξη το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία: Πλήθος κόσμου στο Σύνταγμα

Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, με ένα τεράστιο πλήθος πολιτών να διαδηλώνει για τη Μακεδονία.  Ένταση σημειώθηκε στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, με ομάδα ατόμων να επιχειρεί να εισβάλει στη Βουλή και να συμπλέκεται με τα ΜΑΤ που κάνουν χρήση χημικών. 

Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, πούλμαν από όλη την Ελλάδα κατέφθασαν στην Αθήνα για να σταλεί μήνυμα στην κυβέρνηση κατά της συμφωνίας. Για πάνω από 600.000 διαδηλωτές έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ ο Στέργιος Καλόγερος, εκ των διοργανωτών του συλλαλητηρίου. Στο λιμάνι του Πειραιά έφτασαν τα ξημερώματα και διαδηλωτές από την Κρήτη. 



Οι αρχές τέθηκαν σε πλήρη ετοιμότητα. Η ΕΛΑΣ βρισκόταν σε συναγερμό, καθώς οι αναρχικοί διοργάνωσαν αντισυγκέντρωση στα Προπύλαια.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΕΛΑΣ έως και 2.000 αστυνομικοί βρέθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, ενώ δύο drones και ένα ελικόπτερο μετέδιδαν εικόνες στο κέντρο επιχειρήσεων στη ΓΑΔΑ. 



Περιμετρικά της πλατείας Συντάγματος είχε απαγορευτεί η στάση και η στάθμευση οχημάτων. Από τις 10 το πρωί η τροχαία προχωρούσε σε έκτακτες ρυθμίσεις, τόσο στο κέντρο της πρωτεύουσας, όσο και γύρω από τους χώρους στάθμευσης των λεωφορείων. Κλειστοί παρέμειναν από την ίδια ώρα και οι σταθμοί του Μετρό: Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο και Ομόνοια. Οι συρμοί διέρχονταν από τους σταθμούς χωρίς στάση. 



Παράλληλα, δημιουργήθηκε φραγμός με κλούβες των ΜΑΤ στην οδό Πανεπιστημίου, προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε περίπτωση συνάντησης των αναρχικών με όσους διαμαρτύρονταν για την επικείμενη ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Επιπλέον τρία περιπολικά της Άμεσης Δράσης και άνδρες της ΔΙΑΣ, βρίσκονταν στα διόδια Αφιδνών για παν ενδεχόμενο. Όλα τα λεωφορεία που έφτασνα στην Αθήνα για το συλλαλητήριο θα σταματούσαν στα διόδια Αφιδνών και συνοδεύονταν από περιπολικά. Όπως συνέβη και πέρυσι, τα λεωφορεία στάθμευαν στο ΟΑΚΑ, το ΣΕΦ και το ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ.



Με νέο βίντεο οι διοργανωτές επιχειρηματολογούν αναφορικά με τους λόγους που κρίνεται ως επιβεβλημένη η παρουσία όλων των Ελλήνων στο συλλαλητήριο της Κυριακής στο κέντρο της Αθήνας. 



Σύμφωνα με πληροφορίες, στον κατάλογο των ομιλητών που απηύθυναν στους συγκεντρωμένους μήνυμα περιλαμβάνονταν μεταξύ άλλων ο Κρις Σπύρου, πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, πρώην γερουσιαστής και πρώην πρόεδρος της Βουλής των Δημοκρατικών του Νιου Χαμσάιρ, ο Νίκος Λυγερός, Μαθηματικός, γνωστός για την ενασχόλησή του με το ζήτημα της ΑΟΖ  και ο Γιώργος Πατούλης, δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος ΙΣΑ και υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής.

Αντιπαράθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσε το hashtag #δεν_θα_παω_γιατι στο Twitter,  που είχε ως στόχο να αποτελέσει το «αντίπαλο διαδικτυακό δέος» για το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα. 


Σύμφωνα πάντως με τη δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα, το 66% των πολιτών λέει «όχι» στη συμφωνία των Πρεσπών, με το 67,4% να ζητά τη διεξαγωγή εκλογών το αργότερο έως τον Μάιο.

Δημοψήφισμα για τις Πρέσπες ζητούν ο μεγάλος μουσουργός Μίκης Θεοδωράκης, ο μουσικοσυνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος, ο ηθοποιός Τάσος Λιγνάδης, ο τραγουδιστής Βασίλης Παπακωνσταντίνου, η τραγουδίστρια Αφροδίτη Μάνου, η δημοσιογράφος Σεμίνα Διγενή, ο ηθοποιός Θοδωρής Αθερίδης, ο σεναριογράφος και ηθοποιός Μιχάλης Ρέππας, ο τραγουδιστής Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο τραγουδιστής Γιάννης Κότσιρας κ.α. 


Πηγή: skai.gr