Ρίχνουν τους τόνους της κόντρας τους για τις Πρέσπες Ελλάδα και Ρωσία

Να ρίξουν τους τόνους της δημόσιας αντιπαράθεσής τους για την συμφωνία των Πρεσπών επιχείρησαν Ελλάδα και Ρωσία, μετά την σημερινή συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου με τον ρώσο υφυπουργό Αλεξάντρ Γκρουσκό.

Λίγες ημέρες αφότου η Μόσχα έκανε λόγο για επιρροή του ξένου παράγοντα στην επίλυση του Μακεδονικού και η Αθήνα απάντησε καταγγέλλοντας ρωσική παρέμβαση σε εσωτερικές υποθέσεις της, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι οι όποιες διαφορές πρέπει λύνονται με βάση το διεθνές δίκαιο και με σεβασμό στα εσωτερικά θέματα κάθε χώρας.

Ο κ. Γκρουσκό ανέφερε πως υπάρχει σύγκλιση ανάμεσα σε Ελλάδα και Ρωσία όσον αφορά την σταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή, υπογραμμίζοντας όμως με νόημα πως η Μόσχα δεν θέλει να δει τα Βαλκάνια να μετατρέπονται σε πεδίο αντιπαράθεσης.

Η συμφωνία των Πρεσπών θα δρομολογήσει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο NATO, γεγονός που προβληματίζει την Ρωσία, η οποία θέλει να αποτρέψει περαιτέρω εξάπλωση της Συμμαχίας και της Δυτικής επιρροής στα Βαλκάνια και στην ανατολική Ευρώπη.

Ουδείς από τους δύο αξιωματούχους αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα Σκόπια ή στο Μακεδονικό. Στάθηκαν στην βούληση Ελλάδας και Ρωσίας να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις τους.

Στις αρχές της εβδομάδας το ρωσικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε πως η Μόσχα υποστηρίζει συζήτηση του Μακεδονικού στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, μολονότι ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ στηρίζει πλήρως την λύση των Πρεσπών.

Τρεις ημέρες πριν το ταξίδι του στην Αθήνα, και μετά την αιχμηρή αντίδραση της ελληνικής διπλωματίας, ο κ. Γκρουσκό δήλωσε πως η Ρωσία δεν θέλει να επέμβει σε εσωτερικά θέματα της Ελλάδας, αλλά διατηρεί το δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη της για υποθέσεις που «εμπίπτουν στην αρμοδιότητα» του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η συμφωνία των Πρεσπών αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στην Βουλή έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας, όμως το πρωτόκολλο εισδοχής της ΠΓΔΜ στο NATO θα κυρωθεί σε ξεχωριστή, μεταγενέστερη ψηφοφορία.

Κυβερνητικά στελέχη δεν έχουν διευκρινίσει το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την ψήφιση του πρωτοκόλλου. Ανάλογο πρωτόκολλο θα πρέπει να εγκριθεί και από τα υπόλοιπα 28 κράτη-μέλη της Συμμαχίας.

Στο σημερινό ραντεβού Κατρούγκαλου - Γκρουσκό τέθηκαν επίσης επί τάπητος η διμερής οικονομική συνεργασία, ειδικά σε ό,τι αφορά την ενέργεια και τις μεταφορές, και οι πολιτισμικές ανταλλαγές – καθώς το 2019 έχει κηρυχθεί Έτος Ρωσικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στην Ελλάδα ενώ το αντίστοιχο έχει γίνει για την ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία στην Ρωσία.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης