Σκληρή απάντηση της Αθήνας στις αιχμές της Ρωσίας για το Μακεδονικό

Σκληρή απάντηση στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για την συμφωνία των Πρεσπών έδωσε η ελληνική διπλωματία, αφήνοντας αιχμές για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας.

Απαντώντας στις «βολές» της Μόσχας για επιρροή του ξένου παράγοντα και στο μήνυμα για νέα συζήτηση του Μακεδονικού στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Αθήνα τονίζει πως η συμφωνία αποτελεί «διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο επίλυσης διαφορών μεταξύ δυο ανεξάρτητων κυρίαρχων κρατών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, χωρίς παρεμβάσεις τρίτων».

Η ελληνική πλευρά καλεί την Ρωσία να απόσχει από ανάλογες δηλώσεις, τις οποίες χαρακτηρίζει «παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας». Εκφράζει τον προβληματισμό της για τις συνεχιζόμενες επικρίσεις της Μόσχας όσον αφορά την προσπάθεια επίλυσης του Μακεδονικού.

Τέτοιες θέσεις «παραβλέπουν» την δημοκρατική λειτουργία των θεσμών στην Ελλάδα, αναφέρει το ΥΠΕΞ, καλώντας μάλιστα την Ρωσία να σεβαστεί τις ευαισθησίες του ελληνικού λαού όσον αφορά τον όρο «Μακεδονία» και να υιοθετήσει εφεξής την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» για την γειτονική χώρα.

Όσον αφορά την μνεία που κάνει το ρωσικό ΥΠΕΞ στην απόσυρση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση, η Αθήνα σημειώνει πως ότι οι επικλήσεις στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις φίλων χωρών «δεν συνάδει με το επίπεδο που χαρακτηρίζει τις σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας».

«Οι διεθνείς μας εταίροι καλούνται να σεβαστούν το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας και να επικροτήσουν το γεγονός ότι οι πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών επέδειξαν το απαραίτητο πολιτικό θάρρος να φτάσουν στη λύση ενός ιδιαίτερα ακανθώδους ζητήματος», προσθέτει η ελληνική διπλωματία.
Πηγή: skai.gr