Επαναφορά του Μακεδονικού στο ΣΑ του ΟΗΕ στηρίζει η Ρωσία

Νέα συζήτηση του Μακεδονικού στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υποστηρίζει η Ρωσία, στον απόηχο της απόσυρσης Καμμένου από την ελληνική κυβέρνηση, κατηγορώντας μάλιστα την Αθήνα ότι αγνοεί την άποψη των πολιτών της όσον αφορά την συμφωνία των Πρεσπών.

Τρεις ημέρες μετά υπερψήφιση των συνταγματικών αλλαγών από την Βουλή των Σκοπίων το υπουργείο Εξωτερικών στην Μόσχα καταγγέλλει συνεχιζόμενη προσπάθεια τεχνητής αλλαγής του ονόματος της γειτονικής χώρας, αφήνοντας αιχμές για πιέσεις από το εξωτερικό.

Η Ρωσία σημειώνει πως οι εξελίξεις στην Ελλάδα είναι εκρηκτικές, σχολιάζοντας σκωπτικά την επιλογή της κυβέρνησης να μην θέσει την συμφωνία των Πρεσπών σε δημοψήφισμα – όπως είχε ζητήσει ο αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Η ρωσική διπλωματία καταγγέλλει επίσης πως η συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ παραγνωρίζει την «πλειοψηφία» των πολιτών – που δεν ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών στο δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου – αλλά και την αντίθεση του προέδρου Γκιόργκι Ιβανόφ στην συμφωνία.

Η Μόσχα έχει εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή της στην συμφωνία των Πρεσπών, ειδικά μετά το άκαρπο δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου στην ΠΓΔΜ. Η επίλυση του ονοματολογικού θα ανοίξει το δρόμο για ένταξη των Σκοπίων στο NATO, την στιγμή που το Κρεμλίνο επιδιώκει να περιορίσει την επέκταση της Συμμαχίας στα Βαλκάνια.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο ΟΗΕ, δια του ειδικού αντιπροσώπου του για το Μακεδονικό, έχει υποστηρίξει την συμφωνία των Πρεσπών, η οποία άλλωστε συνιστά διακρατική υπόθεση μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων. Σε αυτό το πλαίσιο τα παλαιοτέρα ψηφίσματα του ΣΑ παρότρυναν τις δύο χώρες να αναζητήσουν λύση υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Η συμφωνία των Πρεσπών υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την Παρασκευή ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, το NATO και η ΕΕ χαιρέτισαν την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ.
Πηγή: skai.gr