Ενίσχυση της ήπιας δύναμής της μέσω θρησκευτικής διπλωματίας θέλει η Ελλάδα

Αναβάθμιση της θρησκευτικής και εκκλησιαστικής διπλωματίας προκειμένου να ενισχυθούν οι κύριοι άξονες της ελληνικής πολιτικής στο διεθνές στερέωμα επιθυμεί το υπουργείο Εξωτερικών, όπως προκύπτει από δηλώσεις του αρμόδιου υφυπουργού Μάρκου Μπόλαρη και από διπλωματικές πηγές.

Πρώτη επιδίωξη είναι να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα «δίκτυα» που έχει δημιουργήσει ο «οικουμενικός ελληνισμός», με παρουσία σε όλες τις ηπείρους, και να αναπτυχθεί εποικοδομητική συνεργασία με τα αντίστοιχα δίκτυα άλλων κοινοτήτων ή θρησκευτικών ομάδων.

Μέσω αυτών των συνεργασιών – όπου η Αθήνα θα διαδραματίζει υποστηρικτικό ρόλο – εκτιμάται πως θα βελτιωθεί η αλληλοκατανόηση και θα υπάρξει διακοινοτική «όσμωση» διακοινοτικών δράσεων.

Το ΥΠΕΞ εκτιμά πως ο βοηθητικός ρόλος της ελληνικής διπλωματίας μπορεί να αναδειχτεί σε μία μορφή «ήπιας δύναμης», που θα επιτρέπει στην χώρα μας να επιδιώκει πιο δυναμικά τους στόχους της στο πεδίο της «σκληρής» πολιτικής.

Από τις αρχές Νοεμβρίου έχουν πραγματοποιηθεί πέντε συναντήσεις του κ. Μπόλαρη με προσωπικότητες από εκκλησιαστικούς θεσμούς και τον ακαδημαϊκό - θεολογικό χώρο. Οι προσκεκλημένοι εκπροσωπούν τα δόγματα και τις Εκκλησίες που ζουν στην Ελλάδα: καθολικούς, προτεστάντες, κόπτες, αρμένιους χριστιανούς, σουνίτες και σιίτες μουσουλμάνους, εβραίους και ασσύριους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συναντήσεις έχουν λάβει μέρος συνολικά 60 έως 70 άτομα, περιλαμβανομένων τριών ανώτερων κληρικών από την Συρία, οι οποίοι εξέθεσαν στους έλληνες αξιωματούχους τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χριστιανική κοινότητα στην εμπόλεμη χώρα.

Στόχος του ΥΠΕΞ είναι να διοργανώσει ημερίδα τις επόμενες εβδομάδες ώστε να συνεχιστούν σε ανοιχτό συνεδριακό επίπεδο αυτές οι επαφές με τις Εκκλησίες και τις κοινότητες.

Οι ίδιες πηγές πάντως διευκρίνισαν πως η Αθήνα δεν επιδιώκει να «καπελώσει» εκκλησιαστικούς θεσμούς, ούτε να αναμειχθεί σε εσωτερικά, διοικητικά θέματά τους.

Editor: Αλέξανδρος Μαράκης
TAGS: ΥΠΕΞ