Υπόθεση Novartis: Ασκούνταν πιέσεις στις αρχές για «αποτελέσματα»

Χωρίς απτά αποτελέσματα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις ΗΠΑ, εξελίσσονταν το προηγούμενο διάστημα οι έρευνες για την πολύκροτη υπόθεση Novartis, με αποτέλεσμα να ασκούνται πιέσεις στις αρμόδιες αρχές και των δύο χωρών.

Ειδικά στην Ελλάδα, τα ευρήματα της έρευνας δεν ήταν τα προσδοκώμενα όπως είχαν προεξοφληθεί και διατυμπανιστεί από την κυβέρνηση στις αρχές του περασμένου έτους, οπότε η δικογραφία για τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων διαβιβάστηκε στη Βουλή. Η ένδεια νέων καταδικαστικών στοιχείων συμπίπτει και με την απένταξη του Νίκου Μανιαδάκη από το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων.

Ο κ. Μανιαδάκης κατήγγειλε στον ΣΚΑΪ ότι δέχθηκε ασφυκτικές πιέσεις για να αναφέρει ότι οι Αντώνης Σαμαράς, Άδωνις Γεωργιάδης και Γιάννης Στουρνάρας χρηματίστηκαν στο πλαίσιο της υπόθεσης. «Δεν γνώριζα τίποτα… Ενδεχομένως αυτό δεν ικανοποίησε, αλλά ήταν η αλήθεια. Ξαφνικά ένας από τους άλλους δύο μάρτυρες, τους γνωρίζω λόγω κακού συντονισμού, λέει στις αρχές πως γνωρίζει ότι έχω λάβει χρήματα από τη Novartis για να επηρεάσω την πολιτική υγείας της χώρας, και αυτό χρησιμοποιήθηκε για να μού ασκηθεί πίεση. Δυσαρέστησα…» σχολίασε, ενώ διερωτήθηκε πώς εντάχθηκε στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων χωρίς να είναι αθώος. 

Όσον αφορά την έρευνα στο σπίτι του κ. Μανιαδάκη στο Διόνυσο που έγινε το πρωί, το οποίο βρέθηκε άδειο, καθώς είχε ενημερώσει για την μετακόμισή του στην Ισπανία και τη μεταφορά της οικοσυσκευής (σχετική αναφορά έγινε και στον ΣΚΑΪ) δικαστικές πηγές ανέφεραν ότι «ήρθαμε για να δούμε αν υπάρχουν πρόσθετα στοιχεία στο σπίτι».

Σημειώνεται όμως ότι έγινε έρευνα και σε άλλη κατοικία οπού διαμένει η οικογένεια, στο πλαίσιο της οποίας κατασχέθηκε ένας Η/Υ, κάποια έγγραφα και βρετανικό ταξιδιωτικό έγγραφο, καθόσον ο κ. Μανιαδάκης είναι και υπήκοος Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες είχε γίνει έρευνα στο σπίτι του καθηγητή της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και το 2017, οπότε κατασχέθηκαν πολλά προσωπικά του αντικείμενα. Επίσης είχε διαπιστωθεί και φορολογική διαφορά, ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, την οποία ο Νίκος Μανιαδάκης διευθέτησε. Η υπόθεση αυτή συμπίπτει με την προσέγγισή του με την εισαγγελική αρχή και την ένταξή του στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων.

Πηγή: skai.gr