Προβλήματα στις μετακινήσεις λόγω της κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα

Έντονα καιρικά φαινόμενα, με βροχοπτώσεις, κρύο αλλά και χιόνια στη Βόρεια Ελλάδα, στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας, καθώς και σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Κεντρικής και Βόρειας Στερεάς με χαμηλό υψόμετρο, έχει φέρει ο «Ραφαήλ».

Ταυτόχρονα πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι επικρατούν στο Αιγαίο, στα ανατολικά ηπειρωτικά καθώς και στην έξοδο του Κορινθιακού στο Ιόνιο. Πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού από το απόγευμα, ενώ την Πέμπτη αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας, η «Σοφία».

Προβλήματα στην κυκλοφορία

Κλειστή είναι από τις 07.00 σήμερα το πρωί, η λεωφόρος Πάρνηθος, λόγω χιονόπτωσης. Για λόγους ασφαλείας η Τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων στον δρόμο για την Πάρνηθα απο το τελεφερίκ και πάνω, όπου μέχρι και τη νύχτα γινόταν με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Το χιόνι και ο παγετός έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε σημεία του ορεινού οδικού δικτύου των νομών Αρκαδίας, Κορινθίας και Μεσσηνίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, στην Αρκαδία έχει διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων, από το 20ο έως το 52,5ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Τρίπολης - Καστρίου - Βουρβούρων - Αγίου Πέτρου - Άστρους, ενώ μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κίνηση στην επαρχιακή οδό Ελάτης - Χρυσοβιτσίου -Στεμνίτσας.

Στην Κορινθία, είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στα παρακάτω σημεία:

*Στην επαρχιακή οδό Ξυλοκάστρου - Τρικάλων, από 14ο χιλιόμετρο και άνω.
*Στην επαρχιακή οδό Τρικάλων - Καρυάς, από το 1ο χιλιόμετρο και άνω.
*Στην επαρχιακή οδό Κιάτου - Γκούρας, από το 15ο χιλιόμετρο και άνω.

*Στην επαρχιακή οδό Γόννων- Καλλιπεύκης από το 12ο χλμ και στην επαρχιακή οδό Συκουρίου- Σπηλιάς από το 4ο 




Στην Μεσσηνία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Καλαμάτας - Σπάρτης, από 33ο έως 40 χιλιόμετρο.
Προβλήματα παρουσιάζουν και οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Συγκεκριμένα, δεν φεύγουν τα πλοία απο το Λαύριο, ενω κλειστές ειναι οι γραμμές Αρκίτσα - Αιδηψός, Βόλος - Σποράδες, Κεραμωτή Καβάλας - Λιμένας Θασου, Ριο Αντίρριο, Φανερωμένη - Νέα Πέραμος.

Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια Πέραμα - Παλούκια Σαλαμίνας.

Προβλήματα σε σημεία του Εθνικού αλλά και επαρχιακού οδικού δικτύου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων έχει προκαλέσει το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή με κύριο χαρακτηριστικό τις ισχυρές βροχοπτώσεις.

Σε πολλά σημεία του Βόρειου Οδικού Άξονα έχουν αναφερθεί καταπτώσεις βράχων και πετρών με το πρόβλημα να είναι εντονότερο στον οδικό άξονα από Χανιά μέχρι Κολυμπάρι όπου εκτός από καταπτώσεις πετρών έχουν αναφερθεί και μεγάλες συγκεντρώσεις υδάτων σε σημεία του οδικού δικτύου όπου απαιτείται η ιδιαίτερη προσεχή των οδηγών.

Λόγω κατολίσθησης χωμάτινων όγκων έκλεισε η επαρχιακή οδός από Πλάτανο προς Σφηνάρι Κισσάμου όπου και έχουν αποσταλεί μηχανήματα για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Προβλήματα συγκέντρωσης υδάτων αναφέρθηκαν σε περιοχές του δήμου Χανίων, ενώ λόγω της καταρρακτώδους βροχής ανέβηκε και η στάθμη των υδάτων στον ποταμό Κλαδισσό.


Αξιζει να σημειωθεί ότι προβλήματα στην Αττική με πτώσεις δένδρων, πινακίδων και άλλων αντικειμένων, χωρίς ευτυχώς να αναφερθούν τραυματισμοί, δημιούργησαν οι ισχυροί άνεμοι, κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε πάνω από 100 κλήσεις για τέτοιου είδους προβλήματα, ιδιαίτερα στα νότια προάστια και ειδικότερα στην Γλυφάδα και τη Βούλα, όπου μέχρι και αυτή την ώρα τα συνεργεία δουλεύουν πυρετωδώς για να κόψουν τα δέντρα που έχουν πέσει και να ανοίξουν τους δρόμους.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, σε κάποιες περιπτώσεις προκλήθηκαν ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.


Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ