Παγωμένο... το νέο έτος με «Ραφαήλ» και «Σοφία» - Χιονόπτωση στην Πάρνηθα

Όλοι θέλουμε να είναι ευτυχές, αλλά σίγουρα... παγωμένο έρχεται το νέο έτος, καθώς δύο διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας θα πλήξουν τη χώρα τη Δευτέρα και την Πέμπτη. Ο λόγος για το «Ραφαήλ», και τη «Σοφία» που θα ακολουθήσει.

Στο πλαίσιο αυτό, στις περισσότερες περιοχές αναμένεται επιδείνωση του καιρού, με κύρια χαρακτηριστικά καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Την Τρίτη, η κακοκαιρία θα συνεχιστεί, με ισχυρά φαινόμενα στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), στις Σποράδες, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, ενώ στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα ο καιρός θα παρουσιάσει προοδευτική βελτίωση.

Πυκνές κατά τόπους χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά τμήματα, καθώς και σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Βόρειας Στερεάς με χαμηλό υψόμετρο. Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν και στα ορεινά της Αττικής, καθώς και σε ημιορεινά τμήματα, ιδιαίτερα στα δυτικά του νομού.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες έως βορειοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις που θα φτάνουν τα 9 μποφόρ στο Αιγαίο και τα 7 μποφόρ στο Ιόνιο, ενώ οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν μικρή πτώση σε ολόκληρη τη χώρα. 

Έντονη χιονόπτωση παρατηρείται αυτή την ώρα στα ορεινά και ημιορεινά της Πελοποννήσου. Λόγω της χιονόπτωσης, τέσσερα άτομα εγκλωβίστηκαν στο όχημα τους στον Άγιο Δημήτριο Κεφαλόβρυσου Αργολίδας. Τους απεγκλώβισε η Πυροσβεστική. Έντονη η χιονόπτωση στη σήραγγα του Αρτεμισίου. 



Αυτή την ώρα χιονίζει και στην Πάρνηθα, όπου από το ύψος του τελεφερίκ και πάνω τα αυτοκίνητα χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες για να κινηθούν. Κλειστή λήγω των ανεμών και η γραμμή Ρίο - Αντίρριο.

Προβλήματα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων σε σημεία του ορεινού οδικού δικτύου των νομών Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας, Κορινθίας και Μεσσηνίας, έχουν προκαλέσει οι χιονοπτώσεις.

Σύμφωνα με την αστυνομία, είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στους παρακάτω δρόμους της Αιτωλοακαρνανίας:

-Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου -Πλατάνου, από την τοπική κοινότητα Παλαιοπύργου, έως την τοπική κοινότητα Πλατάνου.
-Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου - Άνω Χώρας, από την τοπική κοινότητα Λιμνίτσας, έως την τοπική κοινότητα Άνω Χώρας.
-Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου - Ελευθέριανης, από την τοπική κοινότητα Παλαιοπύργου, έως τις τοπικές κοινότητες Ελευθέριανης και Αγίας Κυριακής , καθώς και στην εθνική οδό Καλλιθέας-Προυσού, από το 13ο, έως το 18ο χιλιόμετρο.
-Στην Αρκαδία, είναι απαραίτητες οι αλυσίδες στην επαρχιακή οδό Ελάτης - Χρυσοβιτσίου - Στεμνίτσας και στην επαρχιακή οδό Λεωνιδίου - Κοσμά, από το 10ο, έως το 35ο χιλιόμετρο
-Στην Κορινθία, είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα εξής σημεία:
-Στην εθνική οδό Ξυλοκάστρου - Τρικάλων, από το 15ο χιλιόμετρο.
-Στην εθνική οδό Τρικάλων - Καρυάς, από το 1ο χιλιόμετρο.
-Στην εθνική οδό Γκούρας - Δερβενίου , από το 7ο, έως το 15ο χιλιόμετρο.
-Στην εθνική Γκούρας - Λυκουριάς, από το 1ο, έως το 18ο χιλιόμετρο.
-Στην εθνική οδό Γκούρας - Κιάτου, από το 10ο, έως το 17ο χιλιόμετρο.

Τέλος, στην Μεσσηνία είναι αναγκαίες οι αλυσίδες στην εθνική οδό Καλαμάτας -Σπάρτης, από το 35ο, έως το 40ο χιλιόμετρο.

Αναλυτικότερα ο καιρός στο skaikairos.gr
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ