Πώς θα κινηθούν οι κακοκαιρίες Ραφαήλ και Σοφία τις πρώτες ημέρες του έτους

Δύο κύματα κακοκαιρίας θα πλήξουν την Ελλάδα τις πρώτες ημέρες του νέου έτους, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το Εθνικό Αστεροσκοπείο.

Το πρώτο πλήγμα θα έλθει από το βαρομετρικό χαμηλό «Ραφαήλ», το οποίο βρισκόταν νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου το πρωί της Δευτέρας και αναμένεται να κινηθεί προς τα ανατολικά.

Το Αστεροσκοπείο εκτιμά πως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο «Ραφαήλ» θα προκαλέσει βροχές στην Αττική και σε άλλες περιοχές στα ανατολικά και στα νότια ηπειρωτικά, όπως και σε νησιά του Αιγαίου.

Χιονοπτώσεις, τοπικά πυκνές, αναμένεται να εκδηλωθούν στα ορεινά σε πολλές ηπειρωτικές περιοχές, ενώ δεν αποκλείεται να χιονίσει για λίγη ώρα και στην Θεσσαλονίκη.




Την πρώτη ημέρα του 2019 η κακοκαιρία θα συνεχιστεί, με ισχυρά φαινόμενα στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής. Κακοκαιρία θα σημειωθεί επίσης στις Σποράδες, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα.

Πυκνές κατά τόπους χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά τμήματα, ανάμεσά τους και στα βουνά της Αττικής., καθώς και σε περιοχές της Χαλκιδικής, της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, σε χαμηλότερο υψόμετρο.

Όλο το διήμερο θα πνέουν ισχυροί άνεμοι τόσο στο Αιγαίο όσο και στο Ιόνιο Πέλαγος.

Ο καιρός θα βελτιωθεί πρόσκαιρα την Τετάρτη, όμως από την Πέμπτη αναμένεται να χτυπήσει το κύμα κακοκαιρίας «Σοφία», με κύρια χαρακτηριστικά το «δριμύ ψύχος» και τις τοπικές χιονοπτώσεις, ακόμα και σε πεδινές ή παραθαλάσσιες ζώνες.
Πηγή: skai.gr