Έβρος: Σε ξενώνα μεταφέρεται ο απεγνωσμένος ανήλικος Σύρος πρόσφυγας

Σε ειδικό ξενώνα για ασυνόδευτους ανηλίκους πρόκειται να μεταφερθεί ο ασυνόδευτος ανήλικος που βρίσκεται στο ΚΥΤ Φυλακίου Έβρου κι έστειλε επιστολή προς τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα για τις συνθήκες διαβίωσής του, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Όπως δήλωσαν οι ίδιες πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «έχει ήδη δρομολογηθεί η μεταφορά του σε ειδικό ξενώνα για ασυνόδευτους ανηλίκους. Παράλληλα, συνολικά, 14 ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόκειται να μεταφερθούν τις επόμενες ημέρες από το ΚΥΤ Φυλακίου Έβρου, σε ξενώνα για ασυνόδευτους ανηλίκους, δηλαδή σε δομή όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι πραγματικά πολύ καλές».

Ο ανήλικος Σύρος πρόσφυγας στην επιστολή του έγραφε μεταξύ άλλων για τις συνθήκες στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης ότι «αυτό το μέρος είναι η αιτία που θέλω να αυτοκτονήσω» προσθέτοντας ότι «το φαγητό, για παράδειγμα, είναι χάλια, αν το δίναμε στα σκυλιά δεν θα το έτρωγαν».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απηύθυναν χθες έκκληση στις αρχές να προσφέρουν επειγόντως την απαραίτητη φροντίδα υγείας σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Όπως αναφέρει η οργάνωση σε σχετική ανακοίνωση, στο ΚΥΤ στο Φυλάκιο υπάρχουν 240 άτομα, από τα οποία οι μισοί είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι. Ζουν σε ακατάλληλες συνθήκες, ορισμένοι για αρκετούς μήνες, με περιορισμένη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες φροντίδας υγείας. Μάλιστα, σε κάθε κοντέινερ μένουν κατά μέσο όρο 11 ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Λόγω της περιορισμένης ιατρικής παρουσίας στο ΚΥΤ, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα τον Ιούλιο ξεκίνησαν παρέμβαση βασικής φροντίδας υγείας και σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, για να καλύψουν τα κενά στις ιατρικές υπηρεσίες για πρόσφυγες και μετανάστες.

Πριν ξεκινήσουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα να εργάζονται στο ΚΥΤ στο Φυλάκιο, δεν υπήρχε γιατρός για οκτώ μήνες.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέτειναν τις δραστηριότητές τους πέρα από την αρχική συμφωνία με τις αρχές, από τα τέλη Οκτωβρίου μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, ώστε να υπάρχει περισσότερος χρόνος να διασφαλιστεί ιατρική παρουσία στο πλαίσιο του προγράμματος Philos 2 - ωστόσο, όπως σημειώνουν, εξακολουθούν να μην παρέχονται επαρκείς ιατρικές υπηρεσίες. Ζητούν δε από το υπουργείο Υγείας, να στελεχώσει το ΚΥΤ με μια πλήρη ιατρική ομάδα. Επίσης η οργάνωση έχει διαπιστώσει προβλήματα που σχετίζονται με την απουσία κατάλληλης διακομιδής από το ΚΥΤ στο τοπικό νοσοκομείο, καθώς τη μεταφορά των ασθενών έχει αναλάβει η αστυνομία. Το αποτέλεσμα είναι ευάλωτοι ασθενείς με χρόνια νοσήματα και άλλες σοβαρές ασθένειες, να καθυστερούν σημαντικά να λάβουν την εξειδικευμένη φροντίδα που χρειάζονται.