Πιστώθηκαν τελικά οι αγροτικές επιδοτήσεις. Τι θα ισχύσει με το ακατάσχετο

Πιστώθηκαν τελικά στους λογαριασμούς των δικαιούχων τα ποσά της β΄ δόσης της Βασικής Ενίσχυσης, της πράσινης ενίσχυσης και των ποσών που δικαιούνται οι νέοι γεωργοί, συνολικού ύψους 870,9 εκατ. ευρώ.

Νωρίτερα είχε ανακύψει ζήτημα με την τροπολογία για το ακατάσχετο των αγροτών, η οποία είχε εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Συγκεκριμένα η έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης στη βροχή άσχετων τροπολογιών που είχε συμπεριλάβει η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό, μετέθεσε τη συζήτηση για την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου με απόφαση του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση.

Η εν λόγω απόφαση μπλόκαρε προσωρινά την καταβολή των ενισχύσεων, ωστόσο με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Αραχωβίτη και σε συνεννόηση με την Τράπεζα, η πληρωμή των επιδοτήσεων προχώρησε κανονικά και η απόδοση των ποσών που έχουν παρακρατηθεί εξαιτίας ενεργών κατασχετηρίων που εκκρεμούν κατά ορισμένων δικαιούχων, θα αποδοθούν μετά την ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας για το ακατάσχετο.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

Σήμερα 20/12/2018 πραγματοποιήθηκε η πληρωμή των ποσών της β΄ δόσης της Βασικής Ενίσχυσης, της πράσινης ενίσχυσης και των ποσών που δικαιούνται οι νέοι γεωργοί, συνολικού ύψους 870,9 εκατ. ευρώ. Τα ποσά των δικαιούχων θα πιστωθούν από σήμερα το βράδυ στους λογαριασμούς τους.
Με δεδομένο ότι βρίσκεται σε διαδικασία ψήφισης η τροπολογία για την θέσπιση του ακατάσχετου των ως άνω ενισχύσεων για τους αγρότες στο ύψος των 7.500 ευρώ ετησίως, για όσους δικαιούχους υφίστανται στα χέρια των τραπεζών (ως τρίτες) ενεργά κατασχετήρια επί των λογαριασμών πίστωσης των εν λόγω ενισχύσεων, η απόδοση των σχετικών ποσών από τις τράπεζες, θα ολοκληρωθεί μετά την ψήφιση της προαναφερόμενης τροπολογίας και την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ.


Την καταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων είχε προαναγγείλει από το απόγευμα ο ΟΠΕΚΕΠΕ.