Κλείσιμο

Times: Μόλις 1.775 μετανάστες επέστρεψαν στην Τουρκία σε τρία χρόνια

Μόλις 1.775 άνθρωποι έχουν επιστραφεί στην Τουρκία από προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ελλάδα στο διάστημα των 33 μηνών (σχεδόν τρία χρόνια) που είναι σε ισχύ η σχετική συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, επισημαίνουν σε εκτενή ανταπόκρισή τους από τις δύο χώρες οι Times.

Ο αριθμός αντιστοιχεί σε ποσοστό λίγο μεγαλύτερο του 2% επί των 75.558 παράτυπων αφίξεων στην ελληνική επικράτεια μέσω θαλάσσης το ίδιο διάστημα, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα επικαλούμενη στοιχεία από την αρμόδια υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες.

Οι περισσότεροι από αυτούς που έχουν επιστραφεί στην Τουρκία κατάγονται από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές. Μόνο 337 είναι Σύροι, αναφέρει η εφημερίδα, εκ των οποίων οι περισσότεροι επέστρεψαν με τη βούλησή τους. Τον Οκτώβριο η Ελλάδα απέλασε 17 πρόσφυγες προς την Τουρκία, έναν περισσότερο από τους 16 του περσινού Νοεμβρίου, τον χαμηλότερο μηνιαίο αντίστοιχο αριθμό.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι παρόλα αυτά η ΕΕ θεωρεί ότι η συμφωνία με την Τουρκία αποδίδει, καθώς οι αφίξεις στην Ελλάδα έχουν μειωθεί κατά 97%. Ωστόσο, σημειώνεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των αφίξεων προσφύγων στη Σάμο, λόγω της έξαρσης βίας σε Συρία και Αφγανιστάν.

Ο Βασίλης Παπαδόπουλος, δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ελληνικό Συμβούλιο Προσφύγων, σχολιάζει ότι «η συμφωνία μπορεί να έχει αποδειχθεί αποτυχία για τους αιτούντες άσυλο και για τις τοπικές κοινότητες, αλλά για τις Βρυξέλλες η συμφωνία παραμένει ιστορία επιτυχίας».

Περιγράφοντας τις συνθήκες διαβίωσης στους ελληνικούς προσφυγικούς καταυλισμούς, οι Times αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχει πρόσβαση σε θέρμανση, ηλεκτρικό ρεύμα και ζεστό νερό και ότι αρουραίοι κυκλοφορούν ελεύθερα μεταξύ των σκηνών που έχουν στηθεί, ενώ τα σκουπίδια συσσωρεύονται.

Ενδεικτικά, σημειώνεται ότι στη Σάμο ζουν 4.000 πρόσφυγες σε εγκαταστάσεις που προορίζονται για 600 ανθρώπους. «Όπως και αν το δει κανείς, η συμφωνία (ΕΕ - Τουρκίας) είτε αποτυγχάνει είτε καταρρέει - αλλά κανείς δεν είναι ικανός ή πρόθυμος να το παραδεχθεί», σχολιάζει η εφημερίδα.

Οι Times σημειώνουν ότι η αποτυχία της συμφωνίας οφείλεται μεταξύ άλλων στην παράβλεψη του γεγονότος ότι όποιος αιτείται πολιτικό άσυλο στην ΕΕ δεν μπορεί να υποχρεωθεί να επιστρέψει πίσω στη χώρα από την οποία έφτασε σε ευρωπαϊκό έδαφος. Σημειώνεται επίσης ότι για την Ελλάδα η προοπτική εκατομμυρίων προσφύγων από τη Συρία και η κατάσταση στην Τουρκία καθιστούν δύσκολο το να αποποιηθεί τη «συμφωνία - ζόμπι» Βρυξελλών - Άγκυρας.

Αξιωματούχος του αρμόδιου ελληνικού υπουργείου δηλώνει στους Times: «Όλες αυτές οι ρυθμίσεις στην Ελλάδα ήταν προσωρινές, απλώς μία ασπιρίνη ενάντια σε καρκίνο. Τώρα έχουμε καταλήξει με μία σχεδόν μόνιμη κατάσταση που συνεχώς επιδεινώνεται και γίνεται πιο δύσκολο να τη διαχειριστεί κανείς. (Αλλά) αν πούμε ότι η συμφωνία είναι νεκρή, τότε θα ήμασταν καταδικασμένοι».
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο