Κλείσιμο

Τριμερής Υπουργική Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας στη Λευκωσία

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ θα συζητηθούν την Τετάρτη στο περιθώριο της τριμερούς υπουργικής συνάντηση Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας, με τη συμμετοχή του αναπληρωτή ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Γιώργου Κατρούγκαλου, του κύπριου ΥΠΕΞ, Νίκου Χριστοδουλίδη και του Υπουργού Εξωτερικών και Αποδήμων του αραβικού βασιλείου Αϊμάν αλ Σαφαντί.

Στόχος της τριμερούς Υπουργικής συνάντησης της Λευκωσίας είναι η ανασκόπηση της προόδου, που έχει επιτευχθεί, στο πλαίσιο της συνεργασίας Κύπρου - Ελλάδας - Ιορδανίας μέχρι σήμερα, o συντονισμός για τα επόμενα βήματα και την πιθανή επέκταση της σε νέους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η παιδεία και η καινοτομία, καθώς και η προετοιμασία, ενόψει της τριμερούς Συνόδου Κορυφής, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Ιορδανία εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019.

«Ιορδανία, Κύπρος και Ελλάδα είναι αποφασισμένες να υλοποιήσουν τους στόχους της τριμερούς τους συνεργασίας σε όλα τα πεδία, με κύριο αντικείμενο την ειρήνη, την ευημερία και την ασφάλεια στην περιοχή» δήλωσε ο πρέσβης της Ιορδανίας στη Λευκωσία, Μοχάμαντ Ελ Φαγιέζ.

Ο τριμερής μηχανισμός, τόνισε, ενισχύει την αλληλοκατανόηση και την περιφερειακή συνεργασία σε τομείς, όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, η γεωργία, η παιδεία και η υγεία.

Εξέφρασε, παράλληλα, τη στήριξη του Αμάν στις προσπάθειες για εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης του Κυπριακού, επισημαίνοντας ότι οι θέσεις της Ιορδανίας εδράζονται πάντοτε στο διεθνές δίκαιο και στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενόψει της τριμερούς υπουργικής συνάντησης Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας, ο Πρέσβης Ελ Φαγιέζ εκφράζει την πεποίθηση ότι η τριμερής συνεργασία θα καταστεί συν τω χρόνω θεσμός, ενώ εκτιμά ότι θα ενθαρρύνει και άλλες χώρες να καταστούν μέρος αυτών των σχημάτων.

Πηγή: sigmalive.com