Λευκή πανούκλα: Στην ευρωλίστα που αντιμετωπίζει πρόβλημα κοκαΐνης η Ελλάδα

Η έκθεση αναλυτικά (αγγλικά) 

Επικίνδυνα επίπεδα αγγίζει η διαθεσιμότητα και η καθαρότητα της κοκαΐνης σε όλες τις μορφές της (σκόνη ή κρυσταλλική μορφή) στην Ευρώπη, σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA - ΕΚΠΝΤ), με την Ελλάδα να βρίσκεται στην «επικίνδυνη ζώνη» μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ.

Στην έκθεση παρέχονται τα πιο πρόσφατα στοιχεία σχετικά με την κατάσταση των ναρκωτικών και τους τρόπους αντιμετώπισής τους στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΚΠΝΤ, τα τελευταία χρόνια, τα δεδομένα από επίσημες και ανεπίσημες πηγές παρακολούθησης, που βασίζονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, δείχνουν αύξηση της παραγωγής και διαθεσιμότητας κοκαΐνης: το άνοιγμα νέων ηλεκτρονικών αγορών, οι αναφορές για αυξημένη χρήση, η χρήση νέων τεχνολογιών (κρυπτονομίσματα, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κρυπτογραφημένες πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων) καθώς και ο αυξανόμενος αριθμός διακομιδών στα νοσοκομεία που σχετίζονται με την κοκαΐνη ακόμη και θανάτων σε ορισμένες χώρες.

Δύο ομάδες χωρών καταγράφονται όταν εξετάζονται οι μεταβολές στα επίπεδα καθαρότητας του ναρκωτικού: η πρώτη ομάδα απαρτίζεται από χώρες στις οποίες σημειώθηκαν αυξήσεις στα εθνικά επίπεδα μέσης καθαρότητας που ήταν ήδη πάνω από το μέσο όρο καθαρότητας της ΕΕ το 2014, ενώ η δεύτερη ομάδα χωρών αποτελείται από χώρες στις οποίες σημειώθηκαν αυξήσεις σε εθνικές αγορές με σχετικά μέτρια επίπεδα καθαρότητας (μεταξύ 30% και 50% το 2014).

Και στις δύο ομάδες, ορισμένες χώρες παρουσίασαν ιδιαίτερα σημαντικές αυξήσεις σε σύγκριση με το έτος αναφοράς, όπως η Ελλάδα, η Γαλλία και η Σλοβενία στην πρώτη ομάδα κρατών, και η Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ουγγαρία στη δεύτερη ομάδα χωρών. Αξίζει επίσης να σημειωθούν οι αυξήσεις στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Λετονία, η Βουλγαρία, η Λιθουανία και η Ρουμανία, παρόλο που τα επίπεδα μέσης καθαρότητας δεν φθάνουν αυτά που παρατηρούνται σε πολλές μεγάλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Η αναφερόμενη λιανική τιμή της κοκαΐνης ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των χωρών της Ευρώπης και κυμαίνεται από 44 ευρώ (Πορτογαλία) έως 104 ευρώ (Βουλγαρία) ανά γραμμάριο, με διακοινοτικό εύρος 51 με 73 ευρώ το 2016 (ή το πιο πρόσφατο έτος για το οποίο τα δεδομένα ήταν διαθέσιμα). Η τιμαριθμική εξέλιξη της τιμής ανά γραμμάριο κοκαΐνης στην Ευρώπη μεταξύ 2006 και 2016 δείχνει ελαφρά μείωση κατά την περίοδο αυτή και μια σχετικά σταθερή τάση τα τελευταία δύο χρόνια.
Περίπου 98.000 περιστατικά κατάσχεσης κοκαΐνης αναφέρθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016, δηλαδή ποσότητα που ανέρχεται σε 70,9 τόνους.

Συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, υπήρξε μια μικρή αύξηση των ποσοτήτων κοκαΐνης που κατασχέθηκε το 2016, και μια μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού των κατασχέσεων. Αν και η αύξηση ήταν μικρή από άποψη της συνολικής κατασχεθείσας ποσότητας κοκαΐνης, εντούτοις σημειώθηκαν σημαντικές αυξήσεις οι οποίες αναφέρθηκαν σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής.

Μεταξύ 2014 και 2016, Ρουμανία ανέφεραν 70πλασια αύξηση της κατασχεθείσας ποσότητας κοκαΐνης (2,3 τόνοι το 2016), η Πολωνία ανέφερε 15πλασια αύξηση (0,4 τόνοι το 2016), Βουλγαρία, Κύπρος, Λετονία, Βουλγαρία και Μάλτα ανέφεραν τετραπλάσια έως πενταπλάσια αύξηση, ενώ η Τουρκία ανέφερε αύξηση υπερδιπλάσια αύξηση του κατασχεθέντος ναρκωτικού κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.