Κατρούγκαλος: Θα τηρήσουμε τις Πρέσπες μόνο αν τις σεβαστεί πλήρως η ΠΓΔΜ

Η Ελλάδα θα μείνει προσηλωμένη στην συμφωνία των Πρεσπών μόνον εφόσον η ΠΓΔΜ σεβαστεί το γράμμα και το πνεύμα των συμφωνηθέντων, διαμήνυσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά από συνάντηση που με τον διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για το ονοματολογικό, Μάθιου Νίμιτς.

«Με τον κ. Νίμιτς επιβεβαιώσαμε την προσήλωσή μας, την προσήλωση της Ελλάδας [στις Πρέσπες] με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι αυτή η προσήλωση είναι αμοιβαία και για την άλλη πλευρά», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος στην Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ.

Σημείωσε ότι συζήτησε με τον ειδικό διαμεσολαβητή «ορισμένα προβλήματα που δημιουργήθηκαν το τελευταίο διάστημα», χωρίς να μιλήσει πιο συγκεκριμένα.

Το τελευταίο διάστημα η Αθήνα έχει δυσαρεστηθεί από σχόλια του σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ περί μακεδονικής γλώσσας.

Η δήλωση Κατρούγκαλου ήλθε μία ημέρα αφότου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στην Βουλή ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει είσοδο της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς – όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και το NATO – εάν δεν τηρηθεί πλήρως η συμφωνία των Πρεσπών.

Προσέθεσε πως η ελληνική πλευρά παρακολουθεί τις τέσσερις τροπολογίες επί του σκοπιανού Συντάγματος που προωθεί η κυβέρνηση Ζάεφ όσο και δηλώσεις σκοπιανών αξιωματούχων.
Πηγή: skai.gr