ΕΛΛΑΔΑ


Τουρκικός Τύπος: Oι Έλληνες κακοποιούν μετανάστες και τους στέλνουν σε εμάς

«Η αμφιλεγόμενη και παράνομη πρακτική του "push back" βρίσκεται στο προσκήνιο για άλλη μια φορά, αφού βρέθηκαν τα πτώματα τριών μεταναστών κοντά στα τουρκικά σύνορα. Η Ελλάδα κατηγορείται ότι επαναπροώθησε τους μετανάστες (στην Τουρκία) αφότου τους απογύμνωσε τους από τα ρούχα τους σε χαμηλές θερμοκρασίες»

 
Για «push back», δηλαδή βίαιη απώθηση/ επαναπροώθηση μεταναστών στην Τουρκία, με συνέπεια πολλοί εξ αυτών να χάνουν τη ζωή τους, κατηγορεί τις ελληνικές αρχές η τουρκική εφημερίδα Daily Sabah επικαλούμενη το πρακτορείο Ανατολή. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι οι μετανάστες κακοποιούνται από τις ελληνικές αρχές και υποχρεώνονται να περάσουν τα τουρκικά σύνορα μισόγυμνοι εν μέσω χαμηλών θερμοκρασιών.

«Η Ελλάδα, παρά την άρνησή της, συνεχίζει την αμφιλεγόμενη και παράνομη πρακτική του ‘’push back’’, από τα σύνορά της σε χώρες προέλευσης» ισχυρίζεται στο δημοσίευμά της η Daily Sabah.

«Η αμφιλεγόμενη και παράνομη πρακτική του "push back" βρίσκεται στο προσκήνιο για άλλη μια φορά, αφού βρέθηκαν τα πτώματα τριών μεταναστών κοντά στα τουρκικά σύνορα. Η Ελλάδα κατηγορείται ότι επαναπροώθησε τους μετανάστες (στην Τουρκία) αφότου τους απογύμνωσε τους από τα ρούχα τους σε χαμηλές θερμοκρασίες» ισχυρίζεται η εφημερίδα.

«Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, της οποίας το υπουργείο επιβλέπει την ασφάλεια των συνόρων, αρνήθηκε την κατηγορία, και ανέφερε στην πρακτορείο Ανατολή ότι η Ελλάδα δεν εμπλέκεται σε τέτοια περιστατικά. Ωστόσο, τα αριθμητικά στοιχεία που παρέσχαν στο Ανατολή οι τουρκικές πηγές ασφάλειας δείχνουν ότι πολλοί παράτυποι μετανάστες αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Τουρκία από Έλληνες αξιωματούχους. Περίπου 2.490 μετανάστες ‘’επαναπροωθήθηκαν’’ μόνο τον Νοέμβριο» αναφέρει το δημοσίευμα.

Το πρακτορείο Ανατολή, συνεχίζει η DS, αναφέρει ότι περίπου 300 από αυτούς τους μετανάστες ήταν θύματα κακομεταχείρισης από τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας, με πρακτικές που αφορούν από ξυλοδαρμούς μέχρι τη βίαια επιστροφή τους, μισόγυμνοι, στην τουρκική πλευρά των συνόρων.
Οι τρεις σοροί, που πιστεύεται ότι είναι Αφγανοί ή Πακιστανοί μετανάστες, βρέθηκαν σε τρία χωριά στην Αδριανούπολη, την τουρκική επαρχία που συνορεύει με την Ελλάδα (…) Σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους και συμβάσεις, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να καταχωρίζει τυχόν παράνομους μετανάστες που εισέρχονται στο έδαφός της. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για ορισμένους μετανάστες. Σύμφωνα με πηγές ασφαλείας, μαρτυρίες μεταναστών που μίλησαν στο προσωπικό της τουρκικής μεταναστευτικής αρχής και τους κοινωνικούς λειτουργούς αναφέρουν ότι αναγκάζονται να επιστρέψουν στην Τουρκία, όπου έφθασαν από τις πατρίδες τους με την ελπίδα να φτάσουν στην Ευρώπη.

«Ο Αφγανός υπήκοος Τζαμαλούντιν Μάλανγκι, ο οποίος ήταν μεταξύ των μεταναστών που εντοπίστηκαν από τις τουρκικές δυνάμεις στην Αδριανούπολη την Τρίτη, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως αναγκάστηκαν να φύγουν από την Ελλάδα από την ‘’αστυνομία’’. Ο Μαλάνγκι δήλωσε ότι είδε έναν μετανάστη, ο οποίος βρέθηκε παγωμένος μέχρι θανάτου αργότερα, σε αστυνομικό τμήμα νωρίτερα όπου κρατούνταν μετά από παράνομη διέλευση στην Ελλάδα» σημειώνεται.

Από την πλευρά του, ο Αμπελκαντέρ Φικράς, ένας 23χρονος αλγερινός μετανάστης, ο οποίος ήταν μεταξύ των 14 μισόγυμνων μεταναστών που βρέθηκαν παγωμένοι από ανθρώπους σε ένα τουρκικό συνοριακό χωριό στην Αδριανούπολη πριν από 20 ημέρες, αναφέρει μια παρόμοια ιστορία. «Η αστυνομία μας πήγε στην όχθη του ποταμού, φορούσαν μάσκες, πρώτα πήραν τα κινητά τηλέφωνα, τα χρήματα και τα ρούχα μας και στη συνέχεια μας μετέφεραν σε βάρκες (προς την τουρκική πλευρά)". Ένας άλλος μετανάστης δήλωσε ότι χτυπήθηκε "με σιδερένιες ράβδους" που δείχνουν μεγάλους μώλωπες στην πλάτη του».

«Το γραφείο της Υπηρεσίας Προσφύγων του Ηνωμένου Βασιλείου, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), αναγνωρίζει ότι έχει αναφορές σχετικά με το "pushback" που τις περιγράφουν ως "ανησυχητικές". Μια δήλωση προς το Ανατολή από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) της Ελλάδας αναφέρει ότι εξέφρασε τις ανησυχίες τηςς στις ελληνικές αρχές πριν και κάλεσε την Αθήνα να λάβει μέτρα για την "πρόληψη" τέτοιων περιστατικών. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα έχει λάβει εκατοντάδες καταγγελίες για συμβάντα βίαιων επαναπροωθήσεων από τον Ιανουάριο.

Η Ελλάδα, σημειώνεται στο δημοσίευμα, αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τις τεράστιες εισροές μεταναστών, ιδίως μετά από τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία που εκτόπισε εκατομμύρια, και επικρίνεται για τις υποβαθμισμένες συνθήκες διαβίωσης στα στρατόπεδα προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου.

 
Η Αστυνομία αποχαιρετά αλλά δεν ξεχνά τον σκύλο Τζάκι
Αγωνίστηκε κατά του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και βοήθησε συνανθρώπους μας με αναπηρία, προτού τελικά φύγει...
15.12.2018, 21:43
«Χαφιέδες» με κόκκινα περιβραχιόνια καταγγέλλουν οι παμμακεδόνες
Καθεστώς τρομοκρατίας και ελέγχους εθνικών φρονημάτων καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών...
15.12.2018, 17:18
Άγνωστοι βεβήλωσαν ξανά το μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Θεσσαλονίκη
Οι δράστες σχημάτισαν αγκυλωτό σταυρό στο μνημείο.
15.12.2018, 16:29
Συμμορία που λήστευε περίπτερα στον Πειραιά εξάρθρωσε η Αστυνομία
Δύο άτομα έχουν συλληφθεί, ανάμεσά τους ένας ανήλικος, και δύο ακόμα αναζητούνται. Η συμμορία είχε διαπράξει...
15.12.2018, 16:06
Κούγιας για δολοφονία Τοπαλούδη: Κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα
Ενοχλημένος με την διαρροή εγγράφου για τα στοιχεία DNA είναι ο δικηγόρος της οικογένειας του θύματος...
15.12.2018, 14:41
Πυρκαγιά Μάτι: 100 νεκροί-Υπέκυψε 73χρονος εγκαυματίας
Τους 100 έφτασαν οι άνθρωποι που έχασαν την ζωή τους στην πυρκαγιά στο Μάτι.
15.12.2018, 13:50
Πανελλαδικό συλλαλητήριο συνταξιούχων στο κέντρο της Αθήνας
Με κεντρικό σύνθημα «Διεκδικούμε ό,τι μας έχει αφαιρεθεί!» οι συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν αρχικά στην...
15.12.2018, 13:05
Σεβαστίδης: Μήλον της έριδος η δικαιοσύνη για κόμματα-ισχυρές ομάδες
Τί είπαν δικαστές και πολιτικοί στη γενική συνέλευση των δικαστών.
15.12.2018, 13:00
Σκληρή ανακοίνωση για μαζική αποστολή επιστολών δικηγόρων σε εργαζόμενους
Απερίφραστα καταδικάζει τη μαζική αποστολή επιστολών σε συνταξιούχους και εργαζόμενους από δικηγορικά...
15.12.2018, 12:50
Σαντορινιός: Να μην αφήσουμε την υπόθεση Τοπαλούδη να μείνει στο σκοτάδι
Το Λιμεναρχείο της Ρόδου για να ενημερωθεί σε ό,τι αφορά την πορεία των ερευνών για τη δολοφονία της...
15.12.2018, 12:40

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.