ΕΛΛΑΔΑ


Τουρκικός Τύπος: Oι Έλληνες κακοποιούν μετανάστες και τους στέλνουν σε εμάς

«Η αμφιλεγόμενη και παράνομη πρακτική του "push back" βρίσκεται στο προσκήνιο για άλλη μια φορά, αφού βρέθηκαν τα πτώματα τριών μεταναστών κοντά στα τουρκικά σύνορα. Η Ελλάδα κατηγορείται ότι επαναπροώθησε τους μετανάστες (στην Τουρκία) αφότου τους απογύμνωσε τους από τα ρούχα τους σε χαμηλές θερμοκρασίες»

 
Για «push back», δηλαδή βίαιη απώθηση/ επαναπροώθηση μεταναστών στην Τουρκία, με συνέπεια πολλοί εξ αυτών να χάνουν τη ζωή τους, κατηγορεί τις ελληνικές αρχές η τουρκική εφημερίδα Daily Sabah επικαλούμενη το πρακτορείο Ανατολή. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι οι μετανάστες κακοποιούνται από τις ελληνικές αρχές και υποχρεώνονται να περάσουν τα τουρκικά σύνορα μισόγυμνοι εν μέσω χαμηλών θερμοκρασιών.

«Η Ελλάδα, παρά την άρνησή της, συνεχίζει την αμφιλεγόμενη και παράνομη πρακτική του ‘’push back’’, από τα σύνορά της σε χώρες προέλευσης» ισχυρίζεται στο δημοσίευμά της η Daily Sabah.

«Η αμφιλεγόμενη και παράνομη πρακτική του "push back" βρίσκεται στο προσκήνιο για άλλη μια φορά, αφού βρέθηκαν τα πτώματα τριών μεταναστών κοντά στα τουρκικά σύνορα. Η Ελλάδα κατηγορείται ότι επαναπροώθησε τους μετανάστες (στην Τουρκία) αφότου τους απογύμνωσε τους από τα ρούχα τους σε χαμηλές θερμοκρασίες» ισχυρίζεται η εφημερίδα.

«Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, της οποίας το υπουργείο επιβλέπει την ασφάλεια των συνόρων, αρνήθηκε την κατηγορία, και ανέφερε στην πρακτορείο Ανατολή ότι η Ελλάδα δεν εμπλέκεται σε τέτοια περιστατικά. Ωστόσο, τα αριθμητικά στοιχεία που παρέσχαν στο Ανατολή οι τουρκικές πηγές ασφάλειας δείχνουν ότι πολλοί παράτυποι μετανάστες αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Τουρκία από Έλληνες αξιωματούχους. Περίπου 2.490 μετανάστες ‘’επαναπροωθήθηκαν’’ μόνο τον Νοέμβριο» αναφέρει το δημοσίευμα.

Το πρακτορείο Ανατολή, συνεχίζει η DS, αναφέρει ότι περίπου 300 από αυτούς τους μετανάστες ήταν θύματα κακομεταχείρισης από τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας, με πρακτικές που αφορούν από ξυλοδαρμούς μέχρι τη βίαια επιστροφή τους, μισόγυμνοι, στην τουρκική πλευρά των συνόρων.
Οι τρεις σοροί, που πιστεύεται ότι είναι Αφγανοί ή Πακιστανοί μετανάστες, βρέθηκαν σε τρία χωριά στην Αδριανούπολη, την τουρκική επαρχία που συνορεύει με την Ελλάδα (…) Σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους και συμβάσεις, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να καταχωρίζει τυχόν παράνομους μετανάστες που εισέρχονται στο έδαφός της. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για ορισμένους μετανάστες. Σύμφωνα με πηγές ασφαλείας, μαρτυρίες μεταναστών που μίλησαν στο προσωπικό της τουρκικής μεταναστευτικής αρχής και τους κοινωνικούς λειτουργούς αναφέρουν ότι αναγκάζονται να επιστρέψουν στην Τουρκία, όπου έφθασαν από τις πατρίδες τους με την ελπίδα να φτάσουν στην Ευρώπη.

«Ο Αφγανός υπήκοος Τζαμαλούντιν Μάλανγκι, ο οποίος ήταν μεταξύ των μεταναστών που εντοπίστηκαν από τις τουρκικές δυνάμεις στην Αδριανούπολη την Τρίτη, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως αναγκάστηκαν να φύγουν από την Ελλάδα από την ‘’αστυνομία’’. Ο Μαλάνγκι δήλωσε ότι είδε έναν μετανάστη, ο οποίος βρέθηκε παγωμένος μέχρι θανάτου αργότερα, σε αστυνομικό τμήμα νωρίτερα όπου κρατούνταν μετά από παράνομη διέλευση στην Ελλάδα» σημειώνεται.

Από την πλευρά του, ο Αμπελκαντέρ Φικράς, ένας 23χρονος αλγερινός μετανάστης, ο οποίος ήταν μεταξύ των 14 μισόγυμνων μεταναστών που βρέθηκαν παγωμένοι από ανθρώπους σε ένα τουρκικό συνοριακό χωριό στην Αδριανούπολη πριν από 20 ημέρες, αναφέρει μια παρόμοια ιστορία. «Η αστυνομία μας πήγε στην όχθη του ποταμού, φορούσαν μάσκες, πρώτα πήραν τα κινητά τηλέφωνα, τα χρήματα και τα ρούχα μας και στη συνέχεια μας μετέφεραν σε βάρκες (προς την τουρκική πλευρά)". Ένας άλλος μετανάστης δήλωσε ότι χτυπήθηκε "με σιδερένιες ράβδους" που δείχνουν μεγάλους μώλωπες στην πλάτη του».

«Το γραφείο της Υπηρεσίας Προσφύγων του Ηνωμένου Βασιλείου, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), αναγνωρίζει ότι έχει αναφορές σχετικά με το "pushback" που τις περιγράφουν ως "ανησυχητικές". Μια δήλωση προς το Ανατολή από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) της Ελλάδας αναφέρει ότι εξέφρασε τις ανησυχίες τηςς στις ελληνικές αρχές πριν και κάλεσε την Αθήνα να λάβει μέτρα για την "πρόληψη" τέτοιων περιστατικών. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα έχει λάβει εκατοντάδες καταγγελίες για συμβάντα βίαιων επαναπροωθήσεων από τον Ιανουάριο.

Η Ελλάδα, σημειώνεται στο δημοσίευμα, αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τις τεράστιες εισροές μεταναστών, ιδίως μετά από τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία που εκτόπισε εκατομμύρια, και επικρίνεται για τις υποβαθμισμένες συνθήκες διαβίωσης στα στρατόπεδα προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου.

 
Πως θα εφαρμόζεται η συμφωνία των Πρεσπών εντός και εκτός Ελλάδας
Κατ αρχήν το ΥΠΕΞ επισημαίνει πως το νέο όνομα ισχύει για όλες τις χρήσεις, όλους τους σκοπούς, σε όλους...
20.02.2019, 16:10
Αγωγή κατά του Παύλου Πολάκη καταθέτουν συνδικαλιστές της ΠΟΕΔΗΝ
Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, "Δεν είναι πρώτη φορά που οι συνδικαλιστές αναγκάζονται να προσφύγουν στην...
20.02.2019, 14:56
(Τείχος) κάτω από την Ακρόπολη- Χτίζουν 10ώροφα κτίρια εξαφανίζοντας τη θέα
Διαμαρτυρόμενοι, οι κάτοικοι έχουν συγκεντρώσει πάνω από 4.000 υπογραφές, έτσι ώστε να εμποδίσουν την...
20.02.2019, 14:54
Εισβολή του Ρουβίκωνα στην πρεσβεία της Βραζιλίας
Ο φύλακας ειδοποίησε την αστυνομία αφού τα μέλη του Ρουβίκωνα είχαν φύγει από το σημείο. Μέχρι στιγμής, δεν...
20.02.2019, 14:34
Γερμανικός Τύπος: Ο Ερντογάν απαιτεί μιναρέ στην Αθήνα
Εκτενές δημοσίευμα για το πολιτικό διαζύγιο Τσίπρα-Καμμένου φιλοξενεί η Badische Zeitung - Στο αίτημα του...
20.02.2019, 13:17
Aναρχικοί εισέβαλαν στο Εφετείο
Οι δράστες πέταξαν τρικάκια με αντιεξουσιαστικό περιεχόμενο και στη συνέχεια απομακρύνθηκαν από το χώρο. Οι...
20.02.2019, 12:05
Ισοβίτης μαχαίρωσε συγκρατούμενο του στις φυλακές Δομοκού
Ο 27χρονος κρατούμενος αρχικά διακομίστηκε στο ΚΥ Δομοκού και στη συνέχεια στο ΓΝ Λαμίας.
20.02.2019, 11:58
Θεσσαλονίκη: Επίθεση εναντίον νεαρού αθλητικογράφου ερευνά η Αστυνομία
Ο ίδιος φέρεται να βρισκόταν νωρίτερα στο γήπεδο της Τούμπας καλύπτοντας δημοσιογραφικά ευρωπαϊκό αγώνα της...
20.02.2019, 10:31
Ελλάδα και Δυτικά Βαλκάνια: Μια νέα σχέση συνεργασίας
Η Ελλάδα και τα Δυτικά Βαλκάνια επιθυμούν μια πιο στενή συνεργασία. Οι προοπτικές είναι μεγάλες αλλά οι...
20.02.2019, 10:20
Κρήτη: Ισόβια για τη χήρα και τον εραστή της για την δολοφονία Καλαντζάκη
Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί της Τρίτης και ολοκληρώθηκε στις 4 τα ξημερώματα.
20.02.2019, 10:00

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.