Νέοι διαξιφισμοί Ελλάδας - Αλβανίας μετά τον φόνο 18χρονου στην Καβάλα

Διπλωματικούς διαξιφισμούς ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία προκάλεσε η δολοφονία 18χρονου Αλβανού πολίτη στην Καβάλα, αναθερμαίνοντας την αντιπαράθεση που προξένησε ο θάνατος του Κωνσταντίνου Κατσίφα τον Οκτώβριο στους Βουλιαράτες.

Μολονότι δράστης φαίνεται πως ήταν ομοεθνής φίλος του θύματος, το υπουργείο Εξωτερικών των Τιράνων κατήγγειλε «άνευ προηγουμένου εκστρατεία μίσους και βίας» σε βάρος της αλβανικής κοινότητας, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για τον τέταρτο Αλβανό υπήκοο που δολοφονείται τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην χώρα μας.

Κατηγόρησε μάλιστα τις ελληνικές Αρχές ότι καθυστερούν στην διαλεύκανση των υποθέσεων, σημειώνοντας πως αυτό «βαθαίνει» την ενόχληση των Τιράνων.

Οι αλβανικές καταγγελίες αποκρούστηκαν από την Αθήνα.

Το υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για «απαράδεκτη» προσπάθεια της αλβανικής διπλωματίας να συνδέσει διάφορες ποινικές υποθέσεις και να τις αποδώσει σε φερόμενη καμπάνια μίσους, ενώ η Αστυνομία από την πλευρά της ανακοίνωσε πως όλες οι επίμαχες ανθρωποκτονίες έχουν ήδη εξιχνιαστεί.

«Οι γενικεύσεις που επιχειρεί το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών […] δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Γεννηματάς, προσθέτοντας πως η αποφασιστικότητα των ελληνικών Αρχών στην πάταξη κάθε εγκλήματος είναι δεδομένη.

Ο κ. Γεννηματάς υπενθύμισε με νόημα πως η Αθήνα αναμένει το πόρισμα για τις συνθήκες υπό τις οποίες σκοτώθηκε ο ομογενής Κωνσταντίνος Κατσίφας από πυρά των αλβανικών δυνάμεων ασφαλείας και επανέλαβε το κάλεσμα της ελληνικής κυβέρνησης προς τα Τίρανα να μην ανεβαίνουν οι τόνοι με άστοχες τοποθετήσεις.

«Καλούμε το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος χώρας να επιδείξει υπευθυνότητα καθώς και την απαιτούμενη από τις περιστάσεις ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση» αναφέρει ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.

Οι νέες αιχμές ανάμεσα στους δύο γείτονες ήλθαν λίγες ημέρες αφότου ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα προσπάθησε να κατεβάσει την ένταση που προκαλούν «ατυχή» γεγονότα και δήλωσε αισιόδοξος πως Αθήνα και Τίρανα είναι πολύ κοντά στην διευθέτηση των διαφορών τους.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης