Κλείσιμο

Για μια ψήφο δεν μπήκε φυλακή ο Γιάννης Ανθόπουλος

Του Δημήτρη Δαμιανού

Ο πρώην υφυπουργός παιδείας του ΠΑΣΟΚ καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 15 ετών για τοκογλυφία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, μετά την καταγγελία της καπνεμπόρου Οδέττης Πετρίδη, πως δέχθηκε τοκογλυφικό δανεισμό με υψηλά επιτόκια από την εταιρεία Βamaco -μετέπειτα Gennet- για τον οποίο μεσολάβησε ο πρώην υφυπουργός φέρνοντας σε επαφή τις δύο πλευρές
 
Ωστόσο κατά πλειοψηφία 2-1 οι δικαστές αποφάσισαν να του χορηγήσουν ανασταλτικό στην έφεση.

Το δικαστήριο ακολουθώντας την εισαγγελική πρόταση έκρινε ομόφωνα ένοχους, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, εκτός από τον πρώην υφυπουργό και τους 3 συγκατηγορούμενους του, επιβάλλοντας τους την ίδια ποινή των 15 ετών. Και σε αυτούς χορηγήθηκε αναστολή μέχρι το εφετείο.
 

Παράλληλα αποφασίστηκε και η κατάσχεση της περιουσίας τους μέχρι του ποσού που αποτελεί προϊόν του εγκλήματος της  τοκογλυφίας. Για τον πρώην υφυπουργό, το ποσό ανέρχεται σε 1,7 εκατ. ευρώ.
 
Επιπλέον στους κατηγορούμενους επιβλήθηκε στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων για 5 χρόνια και χρηματική αποζημίωση 5.000 ευρώ στον κάθε ένα. Σε τρεις εξ αυτών, επιβλήθηκε επιπλέον  απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
 

TAGS: ποινή