ΕΛΛΑΔΑ


Γερμανικός Τύπος: Καμία αποκλιμάκωση στην Ελλάδα στο προσφυγικό

Ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει τις δραματικές επιπτώσεις της ευρωπαϊκής προσφυγικής πολιτικής στην Ελλάδα και εστιάζει στην όξυνση της αντιπαράθεσης μεταξύ Ιταλίας και ΕΕ για τον ιταλικό προϋπολογισμό.

 
Το γερμανικό περιοδικό Focus εστιάζει στο ανθρώπινο κόστος της προσφυγικής πολιτικής που ασκεί η ΕΕ και επισημαίνει μεταξύ άλλων τις συνέπειες της προσφυγικής συμφωνίας μεταξύ Βρυξελλών και Τουρκίας, η οποία, όπως παρατηρεί, ανακούφισε την Ευρώπη από τις αθρόες προσφυγικές ροές των προηγούμενων ετών, την ώρα που τα βάρη που καλείται να επωμιστεί η Ελλάδα είναι ακόμη μεγαλύτερα συγκριτικά με το παρελθόν.

Το Focus αναδημοσιεύει στην ηλεκτρονική του έκδοση εκτενές ρεπορτάζ του Economist, το οποίο εστιάζει στις άθλιες συνθήκες για τους αιτούντες άσυλο που παραμένουν για μεγάλο διάστημα στα ελληνικά νησιά όπως τη Λέσβο, αναφέροντας από εκεί το παράδειγμα του Ζαμπιουλά, εντός μεσήλικα Αφγανού που περιμένει ήδη πάνω από έναν χρόνο την εξέταση της αίτησης ασύλου που έχει υποβάλει.

«Ακόμη κι αν η προσφυγική συμφωνία έθεσε τέλος στην προσφυγική κρίση στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, η επιβάρυνση για την Ελλάδα έχει αυξηθεί. Αιτούντες άσυλο όπως ο Ζαμπιουλά […] πρέπει να παραμείνουν καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας εξέτασης της αίτησης στα νησιά. Αυτό θα διευκόλυνε, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο κρινόταν απαραίτητο, την απέλασή τους στην Τουρκία. Ωστόσο πολλοί Έλληνες εκτιμούν ότι ο πραγματικός σκοπός είναι να επιβληθεί ο Κανονισμός του Δουβλίνου. Βάσει αυτού επιτρέπεται στα άτομα να κάνουν αίτηση για άσυλο μόνο στην πρώτη χώρα της ΕΕ στην οποία έχουν καταγραφεί. Στο παρελθόν πολλοί που είχαν φθάσει πρώτα στην Ελλάδα απέφευγαν να καταγραφούν εκεί. Αντ' αυτού κατευθύνονταν σε άλλες χώρες της Ευρώπης προκειμένου να υποβάλουν εκεί αίτηση ασύλου», σημειώνει το δημοσίευμα.

ÎέÏβοÏ: η καÏάÏÏαÏη για Ïον ÏοÏÎ¹ÎºÏ ÏληθÏÏÎ¼Ï ÎµÏιδεινÏνεÏαι εξαιÏÎ¯Î±Ï ÏÎ¿Ï Î±ÏξανÏÎ¼ÎµÎ½Î¿Ï Î±ÏÎ¹Î¸Î¼Î¿Ï Î±Î¹ÏοÏνÏÏν αÏÏÎ»Î¿Ï ÏÏο νηÏί

Μεγαλύτερα βάρη για την Ελλάδα μετά τη συμφωνία

«Από τότε που συνάφθηκε η συμφωνία για το προσφυγικό αιτούνται ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι άσυλο αμέσως στην Ελλάδα. Η χώρα έχει δεχθεί φέτος ήδη σχεδόν τετραπλάσιο αριθμό αιτήσεων σε σχέση με το 2015. Όποιος γίνεται δεκτός πρέπει να παραμείνει στην Ελλάδα και δεν επιτρέπεται να ταξιδέψει πουθενά αλλού στην ΕΕ έως ότου του χορηγηθεί η ελληνική ιθαγένεια», επισημαίνει το ρεπορτάζ.

Το δημοσίευμα θίγει μεταξύ άλλων και τα αυξανόμενα προβλήματα που προξενεί στον τοπικό πληθυσμό η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού προσφύγων στα νησιά. «Οι ντόπιοι στη Λέσβο, οι οποίοι κάποτε υποδέχονταν με ανοιχτές αγκάλες τους ανθρώπους, αδυνατούν να ανταποκριθούν. Όσοι μένουν κοντά στη Μόρια (σ.σ. κέντρο προσφύγων) λένε ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των παραβατικών πράξεων. Ένας στους δέκα κατοίκους είναι αιτών άσυλο. Οι τοπικές αυτοδιοικητικές αρχές απορρίπτουν προθέσεις της κυβέρνησης να επεκτείνει τα κέντρα προσφύγων στη Λέσβο ή να δημιουργήσει νέα καταλύματα. Αντίθετα πιέζουν ώστε να μετεγκατασταθούν περισσότερα άτομα στην ηπειρωτική χώρα. 'Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει το νησί μας φυλακή ψυχών' λέει η αντιδήμαρχος Λέσβου Αναστασία Αντωνέλλη'».

ΠιÏαλÏÏ ÏÏοÏÏγÏÏ ÎÎ¹ÎºÎ¿Î½Î¿Î¼Î¹ÎºÎ®Ï ÎνάÏÏÏÎ¾Î·Ï ÎºÎ±Î¹ ÎÏγαÏÎ¯Î±Ï ÎοÏίÏζι νÏι Îάιο: η κÏβέÏνηÏή ÏÎ¿Ï Î´ÎµÎ½ ÏÏοÏÏÏεί ÏÏην ανÏιÏαÏάθεÏη με Ïην ÎÎ

«Χαστούκι για την ΕΕ»

Η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Κομισιόν και την ιταλική κυβέρνηση εξαιτίας του αυξημένου δημοσιονομικού ελλείμματος που προβλέπει το ιταλικό σχέδιο προϋπολογισμού κυριαρχεί στα σχόλια του γερμανικού Τύπου.

Σχολιάζοντας τη «μάχη με τη Ρώμη» όπως τη χαρακτηρίζει, η Süddeutsche Zeitung εκτιμά ότι «η ΕΕ δεν είναι άσχημα προετοιμασμένη. Μπορεί να θεωρήσει ότι η πολιτική της κυβέρνησης στη Ρώμη σε ό,τι αφορά τα χρέη θα ωθήσει τα επιτόκια δανεισμού τόσο ψηλά ώστε δεν θα είναι πια βιώσιμα για την Ιταλία. Μπορεί επίσης να θεωρήσει ότι τότε η πλειονότητα των Ιταλών θα αντιληφθεί πόσο ανεύθυνα κυβερνούν οι λαϊκιστές. Επιπλέον η ευρωζώνη είναι πιο σταθερή από ό,τι ήταν κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης».

Παρόλα τα εφόδια που έχει στη διάθεσή της η ΕΕ, η εφημερίδα του Μονάχου επισημαίνει ότι η αντιπαράθεση με την ιταλική κυβέρνηση θα είναι εξαιρετικά επιζήμια για την Ευρώπη και εξηγεί: «Μετά την ελληνική κρίση, το δημοψήφισμα για το Brexit και τη διαμάχη για το προσφυγικό, ανοίγει ένα ακόμη μέτωπο. Όμως η Ιταλία είναι απαραίτητη για να κρατηθεί ενωμένη η ΕΕ. Και κάθε Ευρωπαίος εύχεται στους Ιταλούς να σημειώσουν σύντομα επιτυχίες στα πεδία της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Αυτός είναι ο λόγος που η ΕΕ εμφανίζεται ανοιχτή στον διάλογο όσον αφορά στη δημιουργία νέου χρέους. Όμως μια ριψοκίνδυνη οικονομική πολιτική, η οποία αυξάνει τις κοινωνικές δαπάνες, όμως δεν μεριμνά για μεταρρυθμίσεις σε ό,τι αφορά τις υποδομές, τη γραφειοκρατία, τη διαφθορά, την παιδεία, δεν επιτρέπεται να την αποδεχθεί η Ευρώπη», τονίζει η SZ.

«Χαστούκι για την ΕΕ» χαρακτηρίζει την όξυνση της αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Ρώμη και Βρυξέλλες η Handelsblatt. Η οικονομική εφημερίδα του Ντύσελντορφ σχολιάζει ότι η αδιαφορία της ιταλικής κυβέρνησης για τα όσα προβλέπει το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης «είναι κάτι το πρωτοφανές, το οποίο προξενεί ανησυχία ότι και άλλες χώρες που έχουν επίσης δεχθεί προειδοποιήσεις από την Κομισιόν θα πάρουν παράδειγμα από την Ιταλία – αυτό δεν είναι καλό σημάδι για την Ευρώπη ενόψει των ευρωεκλογών τον ερχόμενο Μάιο».

Η Handelsblatt παρατηρεί ότι οι Ιταλοί δεν θα αργήσουν να αισθανθούν τις επιπτώσεις της πολιτικής που ασκεί η κυβέρνησή τους «στο πορτοφόλι τους. Μια πρόγευση για αυτό που πρόκειται να επακολουθήσει έδωσαν αμέσως μετά το οριστικό όχι από τη Ρώμη […] οι αγορές. Τα σπρεντ για τα ιταλικά ομόλογα αυξήθηκαν και πάλι. Οι επενδυτές είναι νευρικοί. Μια βελτίωση της κατάστασης δεν είναι ορατή».
 
Εντοπισμός 17 αλλοδαπών σε εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο
Στον εντοπισμό 17 αλλοδαπών, κοντά σε εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης...
10.12.2018, 23:45
Υπόθεση Τοπαλούδη: Εμπλοκή τρίτου ατόμου «δείχνουν» μάρτυρες-Η δικογραφία
Υπάρχουν δύο καταθέσεις μαρτύρων που εμπλέκουν και τρίτο άτομο στο λευκό βαν με το οποίο οι δράστες...
10.12.2018, 20:30
Δεύτερο όχι από την Εκκλησίας της Κρήτης σε ουδετερότητα και μισθολογικό
Οι Ιεράρχες της Κρήτης εμφανίζονται εμφανώς δυσαρεστημένοι από την δήλωση του κ. Γαβρόγλου, ότι το επίδομα...
10.12.2018, 20:20
Κινητοποιήσεις και συσκέψεις αποφάσισαν οι αγρότες
Την Τρίτη 18 Δεκέμβρη, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα πάρουν μέρος στα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας...
10.12.2018, 19:50
Προκηρύσσεται άμεσα το έργο της ψηφιακής γεωργίας
Μέσω του προγράμματος αναμένεται να ωφεληθούν περί τους 450.000 αγρότες, ενώ η έκταση που θα καλυφθεί, σε...
10.12.2018, 19:01
Νέα προσφυγή για τη συμφωνία των Πρεσπών
Εκτός από την αίτηση ακύρωσης, κατατέθηκε και αίτηση για άμεση αναστολή της σχετικής απόφασης αλλά και για...
10.12.2018, 18:21
Αυτοί είναι οι 303 Δήμοι στην Ελλάδα με ελεύθερο ίντερνετ
Μέσω του προγράμματος WiFi4EU η Κομισιόν προωθεί την ελεύθερη πρόσβαση στο ίντερνετ για όλους τους κατοίκους...
10.12.2018, 18:03
Ζάεφ: Η συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει μακεδονική γλώσσα
«Το δικαίωμα να χρησιμοποιούμε την μακεδονική γλώσσα μας γίνεται δεκτό και αναγνωρίζεται από την Ελλάδα»...
10.12.2018, 17:33
Eκρίθηκε η χρηματοδότηση για κατασκευή υδατοδρομίων σε 4 νησιά του Ιονίου
Τα έργα κατασκευής των τεσσάρων υδατοδρομίων, στις δυο Περιφερειακές Ενότητες, εντάχθηκαν στον προϋπολογισμό...
10.12.2018, 17:08
Μπακογιάννης: Μόνο με συνεννόηση γίνεται σχεδιασμός για την ασφάλεια
Ο κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι λύσεις στα θέματα ασφάλειας, μπορούν να βρεθούν μόνο όταν υπάρξει σοβαρός...
10.12.2018, 16:48

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.