ΕΛΛΑΔΑ


Μαραθώνια απολογία Παπαντωνίου για τις φρεγάτες και το ξέπλυμα χρήματος

Τι υποστήριξε ο πρώην υπουργός για το μαύρο χρήμα και το εξοπλιστικό πρόγραμμα για τις φρεγάτες.

 
Μαραθώνια απολογία δίδει από το πρωί της Δευτέρας ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου, που κατηγορείται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ενώπιον της ειδικής ανακρίτριας Διαφθοράς Ηλιάνας Ζαμανίκα και του επίκουρου ανακριτή Γιώργου Ευαγγέλου, απαντώντας σε «βροχή» ερωτήσεων για τη σύμβαση, που υπογράφηκε επί των ημερών του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για αναβάθμιση του εξοπλιστικού προγράμματος για έξι φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού και τον εντοπισμό 2,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, που οι ανακριτικές αρχές συνδέουν με μαύρες πληρωμές του πρώην υπουργού σχετικά με το πρόγραμμα των φρεγατών.

Η απολογία του Γιάννου Παπαντωνίου, ο οποίος αρνείται τόσο την κατηγορία ότι ζημίωσε το Δημόσιο με τη σύμβαση για τις φρεγάτες, όσο και ότι διέπραξε αδίκημα ξεπλύματος μαύρου χρήματος, ότι δηλαδή ήταν αποδέκτης παράνομων πληρωμών, ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας και εξελίχθηκε σε πολύωρη διαδικασία που ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ανακρίτρια Ηλιάνα Ζαμανίκα υπέβαλε σειρά ερωτήσεων στον πρώην υπουργό για τη σύμβαση της αναβάθμισης των φρεγατών, που φέρει τον αριθμό Ο10Β/03 και υπογράφηκε στις 6.2.2003, και η οποία κατά το κατηγορητήριο, υπήρξε ζημιογόνος για το ελληνικό δημόσιο, θέση την οποία αρνείται ο πρώην υπουργός και προς τούτο προσκόμισε - κατά τις ίδιες πληροφορίες- σειρά εγγράφων και επιχειρημάτων, για το ότι η σύμβαση ήταν σύννομη και επιπλέον επικερδής για το Δημόσιο, με την παράθεση πολλών παραμέτρων, και υποστηρίζοντας πρωτίστως ότι, αν δεν είχε γίνει η σύμβαση και είχε ακυρωθεί, τότε ο ίδιος θα ήταν υπόλογος για σοβαρά αδικήματα και θα είχε προκαλέσει βλάβη στα συμφέροντα του δημοσίου.

Κατά το κατηγορητήριο η σύμβαση για τις φρεγάτες, πάνω στις οποίες στηρίζεται και η κατηγορία για το ξέπλυμα, προκάλεσε ζημιά στο Δημόσιο, την οποία οι ανακριτικές αρχές προσδιορίζουν στα 400 εκατομμύρια ευρώ. Για την εν λόγω σύμβαση ο πρώην υπουργός προσκόμισε, σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν των επιχειρημάτων προς αντίκρουση του βαρύτατου κατηγορητηρίου, το οποίο αποτελεί τόμο, που ξεπερνά τις 650 σελίδες και σειρά εγγράφων προς επίρρωση των ισχυρισμών του.

Σε ό, τι αφορά την κατηγορία με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, που μεταφράζεται στο ποσό των 2,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, που εντοπίστηκαν σε λογαριασμούς του και κατά το κατηγορητήριο αποτελούν μαύρα χρήματα που εισέπραξε μετά την υπογραφή της σύμβασης για τις φρεγάτες, κομβικός κρίθηκε κατά τις ανακριτικές αρχές ο ρόλος φίλου του πρώην υπουργού, πολιτικού μηχανικού στο επάγγελμα, σε λογαριασμούς του οποίου εντοπίστηκαν καταθέσεις διάφορων χρηματικών ποσών, τέσσερις μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης για τις φρεγάτες και μετά την ανάληψη χρηματικών ποσών από τον αντιπρόσωπο στην Ελλάδα της γαλλικής εταιρίας που μετείχε στο πρόγραμμα για τις φρεγάτες, του Χαράλαμπου Μπεκατώρου ο οποίος πλέον δεν ζει.

Κατά το κατηγορητήριο ο ενδιάμεσος κρίκος στη διακίνηση των μαύρων χρημάτων ήταν ο πολιτικός μηχανικός ο οποίος λειτούργησε, όπως αναφέρεται στο ογκωδέστατο κατηγορητήριο, ως «κάλυψη» για τον πρώην υπουργό. Ο ίδιος ο πρώην από την πλευρά του θεωρεί το όλο θέμα κατασκευή «εξωφρενικού τύπου» καθώς όπως υποστηρίζει, επιχειρείται να γίνει σύνδεση αναλήψεων από τον Χαράλαμπο Μπεκατώρο που δεν ζει και καταθέσεις ενός άλλου προσώπου, που μεταξύ του δεν συνδέονταν, ούτε είχαν γνωριμία η άλλη σχέση μεταξύ τους

«Μετά από 15 χρόνια ερευνών», φέρεται να υποστήριξε ο πρώην υπουργός, «δεν έχει προκύψει σε βάρος μου καμία απολύτως ένδειξη παράνομης λειτουργίας, ούτε έμβασμα, ούτε τραπεζική ροή, ούτε μαρτυρία παράνομης συναλλαγής. Οι ελβετικοί λογαριασμοί τους οποίου έθεσα αμέσως και οικειοθελώς στη διάθεση των δικαστικών αρχών αποδείχθηκε μετά από ενδελεχή έρευνα πως είναι πεντακάθαροι. Είχαν εξάλλου ανοίξει πριν από 35 χρόνια, στις αρχές της δεκαετίας του 80, όταν ζούσα και εργαζόμουν στο εξωτερικό».

Σε άλλο σημείο της απολογίας του αναφερόμενος στο κατηγορητήριο περί ξεπλύματος μαύρου χρήματος, φέρεται να είπε: «Όσοι προσπαθούν να συνδέσουν τις αναλήψεις μετρητών με τις καταθέσεις άλλων προσώπων πραγματοποιούν ένα ταξίδι στο διάστημα για να μεταβούν σε ένα άλλο σύμπαν αποσιωπώντας πλήρως το αποδεικτικό υλικό. Τα περί δαιδαλωδών διαδρομών αποδεικνύουν αγνοία του σύγχρονου τραπεζικού συστήματος», κάνοντας επίσης λόγο για «δόλιες συρραφές δήθεν στοιχείων».

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες ο πολιτικός μηχανικός που φέρεται ως ενδιάμεσος κρίκος στη διακίνηση του μαύρου χρήματος, απολογήθηκε στο τέλος της περασμένης εβδομάδος και αφέθηκε ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 500 χιλιάδων ευρώ και άλλα περιοριστικά μέτρα και σύμφωνα με πληροφορίες παραδέχθηκε ότι είχε σχέσεις με τον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου, όμως δεν έδωσε - κατά τις ίδιες πληροφορίες- λεπτομερείς πληροφορίες για τις επίμαχες καταθέσεις του τις οποίες το κατηγορητήριο συνδέει με το μαύρο χρήμα.

Και ενώ ο Γιάννος Παπαντωνίου συνεχίζει να παράσχει εξηγήσεις στους ανακριτές ως αργά το βράδυ της Δευτέρας, αρνούμενος ότι χρηματίστηκε, η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου η οποία επίσης έχει κληθεί σε απολογία, έλαβε προθεσμία για αύριο Τρίτη το πρωί προκειμένου να εμφανιστεί ενώπιον της ανακρίτριας και του συνεργάτης της.

Πάντως, αύριο Τρίτη αναμένεται εκτός απροόπτου να ληφθεί και η απόφαση για την τύχη του πρώην υπουργού αν θα κρατηθεί προσωρινά η θα αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. 
Εμπρηστική επίθεση σε τέσσερα ΑΤΜ τα ξημερώματα
Άγνωστοι έβαλαν στο στόχαστρο τέσσερα ΑΤΜ τραπεζών στις οδούς Δημητρίου Γούναρη στη Γλυφάδα και Χαραλάμπους...
20.05.2019, 06:25
Αναρχικοί μαχαίρωσαν 29χρονο - Συμμετείχε σε εκδήλωση για τη Γενοκτονία vid
Ο 29χρονος, ο οποίος συμμετείχε στις εκδηλώσεις μνήμης για την ποντιακή γενοκτονία, έγινε αντιληπτός από...
19.05.2019, 22:55
Θεσσαλονίκη: Βανδάλισαν τα ακίνητα αχρησιμοποίητα βαγόνια του μετρό (φωτό)
Οι υπεύθυνοι στο αμαξοστάσιο δεν μπορούσαν να πιστέψουν στα μάτια τους. Τα υπερσύγχρονα βαγόνια του μετρό...
19.05.2019, 20:47
Τη Δευτέρα 20 Μαΐου η κεντρική ομιλία του Κώστα Μπακογιάννη (video)
"Βάζουμε μπρος την πόλη"
19.05.2019, 18:08
Τραγωδία στο Ηράκλειο: Νεκρός 16χρονος από ηλεκτροπληξία
Το αγόρι προσπάθησε να αλλάξει τη λάμπα του φωτιστικού στο γραφείο του με αποτέλεσμα να υποστεί...
19.05.2019, 17:30
Τροχαίο δυστύχημα στα Χανιά: Νεκρός ο οδηγός του αυτοκινήτου
Ο οδηγός σκοτώθηκε ακαριαία όταν το αυτοκίνητό του έπεσε από γέφυρα στον Ταυρωνίτη
19.05.2019, 16:39
Αστυνομική επιχείρηση στην Κορινθία με 4 συλλήψεις- Εξιχνιάστηκαν 31 κλοπές
Εξιχνιάστηκαν 31 περιπτώσεις κλοπών σε κατοικίες που έγιναν μόλις μέσα σε έναν μήνα - Κατασχέθηκαν...
19.05.2019, 15:24
Σε κόκκινο και μαύρο χρώμα απόψε η Βουλή για την Γενοκτονία των Ποντίων
Με κόκκινο και μαύρο χρώμα θα φωτιστεί το βράδυ το ελληνικό κοινοβούλιο, προς τιμήν της 19ης Μαΐου, Ημέρας...
19.05.2019, 14:17
Διακινητές μετέφεραν μετανάστες από τον Έβρο με πολυτελή SUV
Στην εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας, τα μέλη της οποίας ενέχονται σε παράνομη μεταφορά 16 αλλοδαπών με...
19.05.2019, 13:21
Στο πλευρό της Ξένης Δημητρίου για Κουφοντίνα και η Ένωση Εισαγγελέων
Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της ενήργησε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για την αναίρεση κατά της απόφασης...
19.05.2019, 11:47

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.