Επιτάχυνση της μεταφοράς των αιτούντων άσυλο από την Μόρια ζητά η UNHCR

H υπηρεσία προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τις ελληνικές αρχές σήμερα, να επιταχύνουν τη μεταφορά των αιτούντων άσυλο, στην ηπειρωτική χώρα, λέγοντας ότι η κατάσταση στο υπερπλήρες ,από κόσμο, κέντρο υποδοχής στη Λέσβο έχει φτάσει στο μη περαιτέρω.

Η Λέσβος, που δεν απέχει πολύ από την Τουρκία στο βορειοανατολικό Αιγαίο κι ήταν το προτιμώμενο σημείο εισόδου, στην  Ευρωπαϊκή Ένωση το 2015, για σχεδόν ένα εκατομμύριο Συριανούς, Αφγανούς και Ιρακινούς, οι οποίοι εξακολουθούν να αποτελούν το 70% περίπου ενός πολύ χαμηλότερου ποσοστού νέων αφίξεων.

Περισσότεροι από 7.000 αιτούντες άσυλο και μετανάστες - το ένα τέταρτο από τους οποίους είναι παιδιά – συνωστίζονται σε καταφύγια στο κέντρο υποδοχής της Μόριας, στο νησί, την ώρα που ο μέγιστος αριθμός ατόμων που μπορούν να φιλοξενηθούν εκεί είναι 2000. Δήλωσε σε συνέντευξή του ο Charlie Yaxley του Ύπατου Αρμοστή για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

«Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός ατόμων που παρουσιάζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, η αντιμετώπιση και η θεραπεία, σ αυτές τις περιπτώσεις, είναι τρομακτικά ανεπαρκής».

Πηγή:Reuters
Πηγή: Reuters-skai.gr