Βαρθολομαίος σε Κύριλλο: «Με τον διάλογο θα λύσουμε τα προβλήματα» (vid)

Θερμής υποδοχής από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, έτυχε στο Φανάρι ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος με τη συνοδεία του.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης καλοσώρισε τον Πατριάρχη Μόσχας στο Φανάρι εκφράζοντας την χαρά του για την επίσκεψη αυτή.

''Είμαστε χαρούμενοι εδώ στο Οικουμενικό Πατριαρχείο που υποδεχόμαστε τον Μακαριώτατο και Αγιώτατο Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ. Κύριλλο με την συνοδεία του. Κάθε φορά που συναντόμεθα χαιρόμεθα εκατέρωθεν, και έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος'' ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος καλωσορίζοντας τον Πατριάρχη Κύριλλο στο Φανάρι.

Επίσης ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε: ''Πιστεύουμε στον διάλογο, διότι όταν οι πολιτικοί ηγέτες δια του διαλόγου προσπαθούν να επιλύσουν τα προβλήματα των χωρών τους, πολύ περισσότερο εμείς οι θρησκευτικοί ηγέτες πρέπει να χρησιμοποιούμε αυτό το όργανο του διαλόγου, το θεόσταλτο για να λύνουμε τα υπάρχοντα προβλήματα.''


Οι δύο Προκαθήμενοι καλούνται να λύσουν έναν πρόβλημα με εκκλησιαστικές αλλά κυρίως πολιτικές και γεωστρατηγικές προεκτάσεις. Το Ουκρανικό και το ενδεχόμενο απονομής Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας αποτελεί το μεγαλύτερο και το σοβαρότερο διοικητικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ορθόδοξη Εκκλησία από την ημέρα κατάρρευσης των χωρών του υπαρκτού σοσιαλισμού, στα τέλη της δεκαετίας του '80.

Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος δεν παρέστη τον Ιούνιο του 2016 στο Κολυμπάρι της Κρήτης όπου τελικά πραγματοποιήθηκε η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας μετά από προτετοιμασία πολλών δεκαετιών. Μερικούς μήνες αργότερα ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο άρχισε την διεκδίκηση της αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της χώρας του

Tο λεγόμενο ουκρανικό ζήτημα αφορά το αίτημα της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας-«Πατριαρχείο Κιέβου» προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο να συσταθεί Αυτοκέφαλος Εκκλησία στην Ουκρανία. Χρόνια τώρα, η μια από τις τρεις Εκκλησίες στην Ουκρανία, η λεγόμενη Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία-«Πατριαρχείο Κιέβου», που θεωρείται από τους Ρώσους σχισματική (τη δεκαετία του ’90 αποσχίστηκε από το Ρωσικό Πατριαρχείο), επιθυμεί να συσταθεί ως Αυτοκέφαλος Εκκλησία στην Ουκρανία, πιέζοντας προς πάσα κατεύθυνση και έχοντας την υποστήριξη του νυν Ουκρανου προέδρου Πετρό Ολεξίοβιτς Ποροσένκο.

Οι δυο άλλες Εκκλησίες, που συνθέτουν και τον εκκλησιαστικό χάρτη στη χώρα, είναι η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία βρίσκεται υπό την εκκλησιαστική ένωση με το Πατριαρχείο της Μόσχας και έχει ως προκαθήμενο τον μητροπολίτη Κιέβου Ονούφριο και η άλλη είναι η «Ουκρανική Αυτοκέφαλος Ορθόδοξος Εκκλησία».

Το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο όταν τον περασμένο Απρίλιο το Φανάρι αποφάσισε να αποδεχτεί το αίτημα της Ουκρανικής Εκκλησίας-«Πατριαρχείο Κιέβου» (το υποστηρίζει και το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας) για αυτοκεφαλία. Με σκοπό, μάλιστα, να βρεθεί λύση με πνεύμα σύνεσης και ενότητας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανέλαβε την πρωτοβουλία να ενημερώσει και τις άλλες 14 Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Η στάση αυτή προκάλεσε δυσαρέσκεια στο Πατριαρχείο Μόσχας και ξεκίνησαν οι προσπάθειες να γίνει μια συνάντηση των δύο Πατριαρχών, να αποκατασταθούν οι σχέσεις. Το Πατριαρχείο Μόσχας δηλώνει προ πάσα κατεύθυνση δεν πρόκειται να αποδεχθεί αυτοκέφαλη ουκρανική Εκκλησία και κινείται σε εκκλησιαστικό επίπεδο για την εξεύρεση συμμαχιών. Ο Πατριάρχης Κύριλλος σε μια κίνηση φιλίας άρχισε να καλεί με έμμεσο τρόπο τον Οικουμενικό Πατριάρχη να επισκεφθεί την Μόσχα. Και όταν ο διάδοχος του στην Επιτροπή Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Υποθέσεων Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας απέτυχε να πείσει τους Φαναριώτες Ιεράρχες ακόμη και για μια συνάντηση επί ουδετέρου εδάφους ο Πατριάρχης Μόσχας ζήτησε να βρεθεί  στο Φανάρι έπειτα από 947 ημέρες διακοπής επίσημης δημόσιας επικοινωνίας με τον Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Μόσχας.


Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 30 Μαίου κατατέθηκε στο Φανάρι και αίτημα της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων όπου ζητείται επαναφορά της Εκκλησίας στην κανονικότητα με το όνομα Αρχιεπισκοπή Αχρίδος.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα εξετάσει το σχετικό αίτημα αργότερα προς το τέλος του 2018 και αφού θα έχουν ολοκληρωθεί οι πολιτικές διαδικασίες και το δημοψήφισμα στα Σκόπια για την επικύρωση ή μη της ονοματοδοσίας.

Πάντως ενδιαφέρον θα έχει και η στάση που θα κρατήσει το Πατριαρχείο Μόσχας, στο συγκεκριμένο ζήτημα, ειδικά αν λόγω του Ουκρανικό οι σχέσεις Βαρθολομαίου- Κύριλλου έχουν διαταραχθεί πλήρως .


Πηγή: skai.gr