Αποκάλυψη AP: Ρώσοι χάκερς επιτέθηκαν στο Φανάρι για την Ουκρανική εκκλησία

Σε εκτενές ρεπορτάζ του, το Associated Press φέρνει στο φως της δημοσιότητας μία ιστορία ηλεκτρονικής κατασκοπίας που όμοιά της δεν έχει ξαναγίνει γνωστή στο ευρύ κοινό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μία από τις πλέον δραστήριες ομάδες χάκερς της Ρωσίας η «Fancy Bear» επιχείρησε και σύμφωνα με τους δημοσιογράφους συνεχίζει να επιχειρεί εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα να υποκλέψει αρχεία και δεδομένα από το οικουμενικό πατριαρχείο και τον Οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο. Στόχος της συγκεκριμένης ενέργειας είναι σύμφωνα με το ρεπορτάζ να υπάρξει έλεγχος και τελικώς να αποτραπεί η ανεξαρτητοποιήση της εκκλησίας της Ουκρανίας από αυτή της Ρωσίας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Associated Press ανάμεσα στις άλλες ενέργειες οι ρώσοι χάκερς δημιούργησαν έναν λογαριασμό email με τα στοιχεία στελέχους του Πατριαρχείου με το οποίο επιχείρησαν να αποσπάσουν πρόσβαση σε μέλη του Πατριαρχείου και από εκεί τελικώς να αποκτήσουν πρόσβαση σε δεδομένα του ίδιου του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Οι χάκερς παρά την πιστή αναπαραγωγή των στοιχείων του στελέχους του Πατριαρχείου έκαναν λάθος στην υπογραφή του email και τελικώς η συγκεκριμένη προσπάθειά τους έπεσε στο κενό αλλά παραμένει μία «ενεργή» απειλή σύμφωνα με ανθρώπους που μίλησαν στους δημοσιογράφους του AP.

Σημειώνεται πως το «παιχνίδι» για τον έλεγχο της εκκλησίας της Ουκρανίας είναι σε πλήρη εξέλιξη με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να είναι το πρόσωπο κλειδί στην συγκεκριμένη υπόθεση. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι ο μοναδικός που μπορεί να εκχωρήσει επίσημα στην Ουκρανική εκκλησία το δικαίωμα της αυτοδιάθεσής της κάτι το οποίο, όπως σημειώνουν ειδικοί, κάθε άλλο παρά θετικό θα είναι για την Ορθόδοξη εκκλησία της Ρωσίας και τον Πατριάρχη Κύριλλο.

Υπογραμμίζεται πως με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη έχει ήδη συναντηθεί για το συγκεκριμένο θέμα ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ο οποίος τόνισε πως το Αυτοκέφαλο της Ουκρανικής εκκλησίας είναι ζήτημα ύψιστης σημασίας για την εθνική ασφάλεια της χώρας. Ο Πατριάρχης Κύριλλος αναμένεται στην Κωνσταντινούπολη για το ίδιο ζήτημα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με εκπροσώπους της Ρωσικής εκκλησίας να κάνουν αναφέρουν πως σε περίπτωση εκχώρησης αυτοκεφάλου στην Ουκρανική εκκλησία θα υπάρξει σχίσμα μεγαλύτερο από αυτό του 1054 όταν χώρισαν οι δρόμοι ορθοδόξων και καθολικών.

Υπογραμμίζεται πως το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών και εκπρόσωποι της ρωσικής εκκλησίας δεν έχουν κάνει κάποιο σχόλιο στο Associated Press αναφορικά με τις αποκαλύψεις για τους ρώσους χάκερς.
Πηγή: skai.gr - Πηγή: Associated Press
TAGS: Ρωσία