Το Βερολίνο επιστρέφει 2.000 μετανάστες στην Αθήνα

Θέμα ημερών είναι να υπογραφεί η διμερής συμφωνία με τη Γερμανία για τις επαναπροωθήσεις προς την Ελλάδα που αποτελεί χώρα εισόδου. Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, έως την Τρίτη αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές με την Αθήνα, ενώ ανάλογη διμερής συμφωνία υπεγράφη ήδη μεταξύ Βερολίνου και Μαδρίτης.  

Με βάση τη συμφωνία, η Αθήνα θα υποδεχθεί την επιστροφή περίπου 2.000 μεταναστών, αλλά η κυβέρνηση αναφέρει ότι το Βερολίνο δεσμεύεται να διεκπεραιώσει σταδιακά ανοιχτές περιπτώσεις οικογενειακής επανένωσης και θα αποδεχθεί περισσότερα άτομα από εκείνα που θα στείλει πίσω. 

Στο μεταξύ, η  καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ επισκέφθηκε την Πέμπτη τη Σαξονία, όπου υποσχέθηκε ότι θα ενταθούν οι προσπάθειες στο ομοσπονδιακό επίπεδο για τον επαναπατρισμό προσφύγων οι αιτήσεις των οποίων να τους χορηγηθεί άσυλο απορρίφθηκαν.

Είναι σαφές, διεμήνυσε η καγκελάριος, ότι «το έτος 2015 δεν πρέπει να επαναληφθεί και δεν θα επαναληφθεί», αναφερόμενη στη μαζική υποδοχή προσφύγων στη Γερμανία.

Την περασμένη Τετάρτη εκπροσωπος του γερμανικού υπουργειου Εσωτερικών είχε δηλώσει ότι απομένουν μονο μερικές λεπτομέρειες για να κλείσουν οι συμφωνίες της Γερμανίας με την Ελλάδα και την Ιταλία για επαναπροώθηση προσφύγων. Όπως είπε, τις προηγούμενες ημέρες διεξήχθησαν πολύ εντατικές συνομιλίες και σε υπουργικό επίπεδο.


Πηγή: skai.gr