Πού αποδίδει το Μαξίμου την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών

Σε προσπάθεια της Τουρκίας να επανεκκινήσει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στην στάση της ελληνικής διπλωματίας αποδίδει το Μέγαρο Μαξίμου την απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών από τις φυλακές της Αδριανούπολης, μετά από 167 ημέρες κράτησης.

Κυβερνητικές πηγές επισήμαναν πως η απελευθέρωση των Μητρετώδη και Κούκλατζη έγινε σε μια περίοδο που η τουρκική οικονομία αντιμετωπίζει προβλήματα και οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κρίση, εκτιμώντας πως η Άγκυρα αναγνωρίζει τους διαύλους που διατηρούσε ανοιχτούς η Αθήνα ως μια ευκαιρία για επαναπροσέγγιση με την Ευρώπη.

Οι κυβερνητικοί κύκλοι υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα φρόντιζε σταθερά να υπάρχει υπόβαθρο για επικοινωνία με την Τουρκία, με την κυβέρνηση να αποφεύγει την επιβολή κυρώσεων στην γειτονική χώρα το τελευταίο διάστημα και να στηρίζει την Άγκυρα κατά την απόπειρα του πραξικοπήματος, το 2016.

Στάθηκαν επίσης στις τρεις επισκέψεις του πρωθυπουργού στην Τουρκία το 2015-16, στην επίσκεψη του τούρκου προέδρου Ερντογάν στην Ελλάδα, αλλά και στις διαβουλεύσεις σε επίπεδο ΥΠΕΞ για πλειάδα θεμάτων.

Οι κυβερνητικές πηγές διευκρίνισαν ότι αφότου το θέμα των δύο στρατιωτικών δεν λύθηκε σε διμερές επίπεδο η Αθήνα φρόντισε να το προωθήσει σε διεθνή και ευρωπαϊκά fora. Υποστήριξαν ότι πέρα από τα ανακοινωθέντα της ΕΕ το ζήτημα των δύο ενστόλων τέθηκε στις γερμανοτουρκικές και αμερικανοτουρκικές συνομιλίες, αλλά και στη συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν τον Απρίλιο.

Οι κύκλοι του Μαξίμου αποσαφήνισαν πάντως ότι η Ελλάδα «ουδέποτε μπήκε σε παζάρια» με πρόθεση ανταλλαγής των δύο Ελλήνων με τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς που κατέφυγαν στην χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.
Πηγή: skai.gr