Το παρασκήνιο και ο παράγοντας Τραμπ πριν την αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων

Έντονο παρασκήνιο με παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα προηγήθηκε της αποφυλάκισης των δύο ελλήνων στρατιωτικών από τις φυλακές της Αδριανούπολης, στην Τουρκία, 167 ημέρες μετά την σύλληψή τους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, κατά τις επαφές τούρκων αξιωματούχων με στελέχη των υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών στις 8 Αυγούστου οι Αμερικανοί έδωσαν στους συνομιλητές τους λίστα με περίπου 15 ονόματα κρατούμενων σε τουρκικές φυλακές.

Στον κατάλογο, σύμφωνα με πληροφορίες από την τουρκική πλευρά, περιλαμβάνονταν τα ονόματα του Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη. Στην κορυφή βρισκόταν το όνομα του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος κρατείται επί 22 μήνες στην Τουρκία.

Οι διαβουλεύσεις στην Ουάσιγκτον δεν κατέληξαν σε λύση της κρίσης στις σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Άγκυρας, οδηγώντας σε νέα κατάρρευση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου την Πέμπτη, 9 Αυγούστου.

Η κρίση κλιμακώθηκε την επομένη, όταν, κατά την παρουσίαση του «νέου οικονομικού μοντέλου» της Τουρκίας, ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ προανήγγειλε διπλασιασμό των αμερικανικών δασμών στις τουρκικές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Με την τουρκική λίρα να κατρακυλά σε νέο ιστορικό χαμηλό την Δευτέρα (13/8), στην Ουάσιγκτον προγραμματίστηκε συνάντηση ανάμεσα στον τούρκο πρεσβευτή και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας της κυβέρνησης Τραμπ, Τζον Μπόλτον, όπου η αμερικανική πλευρά έθεσε εκ νέου μετ’ επιτάσεως το θέμα των κρατούμενων.

Το ερώτημα πλέον είναι εάν η Τουρκία προτίθεται να παίξει «σκληρή μπάλα» με τις Ηνωμένες Πολιτείες, απελευθερώνοντας Ευρωπαίους κρατούμενους αλλά όχι τον κ. Μπράνσον, ή εάν θα ικανοποιήσει πλήρως τα αμερικανικά αιτήματα ώστε να αποκλιμακωθούν οι πιέσεις στην οικονομία της.
Πηγή: skai.gr