Κομισιόν: Μέτρα ελέγχου για τη χορήγηση «χρυσής βίζας» στην Ελλάδα

Οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται να λάβουν μέτρα που θα υποχρεώνουν χώρες όπως η Κύπρος, η Ελλάδα και η Μάλτα να ελέγχουν τις αιτήσεις για χορήγηση υπηκοότητας σε πλούσιους μη Ευρωπαίους ξένους, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times από την έδρα της ΕΕ.

Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα, η Επίτροπος Δικαιοσύνης Βέρα Γιούροβα σημειώνει ότι τα προγράμματα «πώλησης υπηκοοτήτων» σε οκτώ κράτη-μέλη θα υποβληθούν σε αυστηρό έλεγχο στο πλαίσιο ευρύτερης προσπάθειας των Βρυξελλών να πατάξει το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τη διαφθορά.

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι αυτή η πρωτοβουλία αντανακλά την κλιμάκωση των ανησυχιών για το «βρώμικο» χρήμα από τη Ρωσία που εισέρχεται στην ΕΕ.

«Σε περιπτώσεις αμφιβολιών (για την προέλευση της περιουσίας του) ένα άτομο δε θα πρέπει να έχει το προνόμιο της υπηκοότητας. Δεν έχουμε την εξουσία να απαγορεύσουμε μια τέτοια πρακτική, αλλά έχουμε την υποχρέωση να θέσουμε υψηλές προϋποθέσεις στα κράτη μέλη ώστε να είναι προσεκτικά. Χορηγούν υπηκοότητες για όλη την Ευρώπη», δηλώνει η Επίτροπος από την Τσεχία.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες προσφέρουν σε επενδυτές την εθνική υπηκοότητά τους εφόσον πραγματοποιούν σημαντικές αγορές σε ακίνητα ή ομόλογα. 

Οι χώρες αυτές είναι η Μάλτα, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Πορτογαλία.

Αναφέρεται ότι το φθινόπωρο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί μία έκθεση που «είναι πιθανό να επικρίνει» τις χώρες-μέλη αυτές για ελλιπή έλεγχο των δικαιούχων που λαμβάνουν υπηκοότητα και της προέλευσης των χρημάτων τους. Η έκθεση θα συνταχθεί στο πλαίσιο προσπάθειας πάταξης του ξεπλύματος χρήματος, σε συνεργασία της ΕΕ με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή.

Το δημοσίευμα στη συνέχεια, όπως και η κα Γιούροβα, επικεντρώνεται κυρίως στις ανησυχίες που προκαλεί το πρόγραμμα που έχει σε λειτουργία η Μάλτα, το οποίο έχουν εκμεταλλευτεί πολλοί Ρώσοι με αμφιβόλου προελεύσεως χρήματα.

Σημειώνεται ότι τα προγράμματα «χρυσής βίζας» αποτέλεσαν το 2016 μόλις το 0,1% των περιπτώσεων αιτήσεων απόκτησης υπηκοότητας ΕΕ από πολίτες τρίτων χωρών.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο