Politico: Ελληνικό δεκανίκι στον Άσαντ μέσω εισαγωγών φωσφορικών αλάτων

Χέρι οικονομικής βοήθειας στο καθεστώς του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ έχει προσφέρει η Ελλάδα, αναβιώνοντας τις εισαγωγές φωσφορικού άλατος από τα ορυχεία της Παλμύρας σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστότοπου Politico.

Επίσημα κοινοτικά στοιχεία που δημοσιεύει το Politico φανερώνουν πως τα φορτία φωσφορικού άλατος προς την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν υπετριπλασιαστεί μεταξύ του Δεκεμβρίου του 2017 και του Απριλίου, με σχεδόν το σύνολο των εισαγωγών να καταλήγει στην Ελλάδα.

Το εν λόγω πεντάμηνο η χώρα μας εισήγαγε 45.500 τόνους φωσφορικών αλάτων αξίας περίπου 2,4 εκατομμυρίων ευρώ, τη στιγμή που οι κυρώσεις και ο πόλεμος έχουν περιορίσει την πρόσβαση της Δαμασκού σε πολύτιμο «σκληρό» συνάλλαγμα.

Τα φωσφορικά άλατα χρησιμοποιούνται πρωτίστως για την παραγωγή λιπασμάτων. Η εκμετάλλευση των ορυχείων στην Παλμύρα φέρεται να έχει παραχωρηθεί στην ρωσική εταιρεία OAO Stroytransgaz, η οποία βρίσκεται στον κατάλογο των αμερικανικών κυρώσεων με αφορμή την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Οι εισαγωγές από την Συρία δεν παραβιάζουν τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ στην Συρία, όμως εμπορικές σχέσεις με την Stroytransgaz μπορεί να προκαλέσουν την ενόχληση της Ουάσιγκτον.

Ο όγκος των εισαγωγών παραμένει μικρός συγκριτικά με την περίοδο πριν τον συριακό εμφύλιο πόλεμο, όμως το Politico εκτιμά πως η απότομη αύξηση των συναλλαγών συνιστά ξεκάθαρη προσπάθεια της Δαμασκού να επιστρέψει στην μεγάλη αγροτική αγορά της ΕΕ.

Γνώστης της αγοράς δήλωσε στο Politico πως οι εξαγωγές γίνονται από το λιμάνι της Ταρτούς, όπου βρίσκεται και η βάση του ρωσικού ναυτικού στην Μεσόγειο.

Ασαφές παραμένει ωστόσο ποιος είναι ο αγοραστής των συριακών φωσφορικών αλάτων στην χώρα μας, αν και παράγοντες της αγοράς είπαν στο Politico πως το πιθανότερο είναι να πρόκειται για επιχειρήσεις που βρίσκονται στην Καβάλα.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Συρία