Κλείσιμο

Από τον Ιανουάριο άρχισε η περίοδος μεγάλων δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα

Πέντε μήνες νωρίτερα συγκριτικά με τον μέσο όρο της περασμένης δεκαετίας άρχισε η φετινή περίοδος μεγάλων δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα, σύμφωνα με δεδομένα της ευρωπαϊκής υπηρεσίας δορυφορικής χαρτογράφησης Copernicus.

Η πρώτη πυρκαγιά που έκαψε τουλάχιστον 300 στρέμματα γης εκδηλώθηκε φέτος στις 15 Ιανουαρίου, ενώ την περίοδο μεταξύ 2008 και 2017 η πρώτη μεγάλη δασική φωτιά καταγραφόταν γύρω στις 27 Μαΐου.

Αντίθετα, φέτος έως τις 27 Μαΐου είχαν σημειωθεί 10 μεγάλες δασικές φωτιές, καταδεικνύοντας πως υπάρχει τάση επέκτασης της περιόδου πυρκαγιών πέρα από την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Παρά την διεύρυνση της περιόδου εκδήλωσης πυρκαγιών πάντως, το σύνολο των καμένων εκτάσεων φέτος δεν είναι μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της περασμένης δεκαετίας.

Ωστόσο, η καταστροφική φωτιά στην ανατολική Αττική με τουλάχιστον 91 νεκρούς καταδεικνύει τους μεγάλους κινδύνους που διατρέχουν κατοικημένες περιοχές, ενώ τα στοιχεία του Copernicus φανερώνουν πως οι απειλές μπορεί να υφίστανται ακόμα και χειμερινούς μήνες.

Δεν είναι σαφές εάν ο κρατικός μηχανισμός έχει τις δυνατότητες να ανταποκριθεί σε ενδεχόμενη παγίωση της παρατεταμένης περιόδου πυρκαγιών, ειδικά εάν και το άθροισμα των φωτιών αρχίσει να αυξάνεται σταδιακά.

Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση πάντως ο αριθμός των μεγάλων δασικών πυρκαγιών που έχουν κάψει τουλάχιστον 300 στρέμματα είναι κατά 33% μεγαλύτερος φέτος σε σχέση με την περίοδο 2008-17.
Πηγή: skai.gr