Θεαματική βελτίωση στις συνθήκες κράτησης του Κουφοντίνα στον Βόλο

Θεαματική βελτίωση των συνθηκών κράτησής του θα δει ο αρχιεκτελεστής της «17 Νοέμβρη» Δημήτρης Κουφοντίνας μετά την μεταγωγή του στις ανοιχτές αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας, κοντά στον Βόλο.

Στον Κορυδαλλό ο Κουφοντίνας κρατούνταν σε κελί στο υπόγειο του σωφρονιστικού καταστήματος όπου μπορούσε να επικοινωνεί με τρεις συγκρατούμενούς του.

Αντίθετα, στις αγροτικές φυλακές θα έχει μεγαλύτερη ελευθερία κίνησης. Στην Κασσαβέτεια οι κρατούμενοι έχουν την δυνατότητα να κινούνται σε μεγάλες εκτάσεις αυλισμού, στα κτήματα και στις κτηνοτροφικές μονάδες των φυλακών, ενώ υπάρχουν και εργαστήρια μεταλλουργίας.

Η περίφραξη στις φυλακές ανοιχτού τύπου είναι επίσης πολύ χαμηλότερου επιπέδου ασφαλείας. Σύμφωνα με πλάνα του ΣΚΑΪ, η περίφραξη στην Κασσαβέτεια αποτελείται από σύρματα με κολώνες και συρματόπλεγμα στο πάνω μέρος, αντί για μαντρότοιχο.

68 ισοβίτες έχουν μεταχθεί σε αγροτικές φυλακές

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής απέδωσε την μεταγωγή στο σχέδιο για μετατροπή των φυλακών Κορυδαλλού σε κατάστημα κράτησης υποδίκων, που σημαίνει σταδιακή μεταφορά όλων των ισοβιτών.

Αυτό όμως που δεν είπε ο υπουργός είναι ότι η μεταγωγή αποφασίστηκε κατόπιν αιτήματος του ίδιου του ηγετικού στελέχους της 17Ν.

Ο κ. Κοντονής υποστήριξε ότι πολλοί ισοβίτες έχουν μεταφερθεί στο παρελθόν σε αγροτικές φυλακές, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, από το υπουργείο έως σήμερα έχουν μεταφερθεί 68 ισοβίτες σε αγροτικές φυλακές, χωρίς όμως να διευκρινίζεται πότε έγιναν οι εν λόγω μεταφορές και ποιους αφορούσαν.

Δυνατότητα αίτησης για αποφυλάκιση το 2021

Ο χρόνος έκτισης της ποινής του Κουφοντίνα πάντως δεν αναμένεται να επηρεαστεί από την μεταγωγή αφού ο αρχιεκτελεστής της 17Ν έχει σχεδόν συμπληρώσει το όριο ευεργετικού υπολογισμού και θα μπορεί να ζητήσει αποφυλάκιση υπό όρους το 2021.

Ο τρομοκράτης έχει καταδικαστεί σε 11 φορές ισόβια. Κάθε μέρα σε αγροτικές φυλακές υπολογίζεται ως δύο ημέρες λόγω της εργασίας.

Σημειώνεται πως το 2011 οκτώ κρατούμενοι είχαν αποδράσει από τις φυλακές Κασσαβέτειας.
Πηγή: skai.gr