Μοιραίο λάθος η εκτροπή κυκλοφορίας των οχημάτων επί της λεωφόρου Μαραθώνος

Ένα από τα μοιραία λάθη που έγιναν στις 23 Ιουλίου και είχαν ως αποτέλεσμα την τραγωδία στο Μάτι ήταν η εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων επί της λεωφόρου Μαραθώνος η οποία οδήγησε τους πολίτες στο μάτι του κυκλώνα.

Όπως περιγράφει στην Καθημερινή ο καθηγητής και πρώην πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλης Διγαλάκης, όταν η πυρκαγιά κατέβηκε από τον Νέο Βουτζά και πέρασε τη λεωφόρο Μαραθώνος, η Ελληνική Αστυνομία προέβη σε εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων που κινούνταν επί της συγκεκριμένης λεωφόρου.

Αυτό συνέβη, σύμφωνα με τις μαρτυρίες αλλά και με βάση την ανάρτηση της Ελληνικής Αστυνομίας σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης (και την αναδημοσίευσή της από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας) κάποια στιγμή μετά τις 18.20 και πριν από τις 19.54.

Ο Καθηγητής εκτιμά ότι η εκτροπή αυτή ήταν το μεγαλύτερο επιχειρησιακό λάθος, όχι γιατί δεν έπρεπε να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων επί της λεωφόρου Μαραθώνος, από τη στιγμή που αυτή είχε παραδοθεί στις φλόγες, αλλά γιατί, αντί να δοθεί εντολή στους οδηγούς να κάνουν αναστροφή και να απομακρυνθούν από την περιοχή, η οποία καιγόταν, κατηύθυναν τους διερχόμενους οδηγούς στο «μάτι του κυκλώνα».

Το πρόβλημα ήταν όπως εξηγεί και ο κ. Διγαλάκης ότι δεν υπήρξε καμία καθοδήγηση. Οι πολίτες ουσιαστικά εγκλωβίστηκαν στο Μάτι από τη στιγμή που αφενός έκλεισε η Μαραθώνος και αφετέρου δεν υπήρξε πρόνοια για να καθοδηγηθούν εκτός του οικισμού προς τη Νέα Μάκρη, γι αυτό και τα καμένα αυτοκίνητα είχαν μέτωπο προς τη στροφή για τη Ραφήνα, στο σημείο που η Ποσειδώνος γίνεται Δημοκρατίας.

Πηγή: skai.gr