Επίσημη ενημέρωση: 25 οι αγνοούμενοι από τη φωτιά στο Μάτι

Στους 25 ανέρχονται οι αγνοούμενοι από τη φωτιά στην Ανατολική Αττική, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που γίνεται γνωστός ο αριθμός των αγνοούμενων, αν και 6 μέρες μετά την τραγωδία έχουν λιγοστέψει οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί.

Η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Σταυρούλα Μαλλίρη, ανακοίνωσε ότι η ιατροδικαστική υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας έχει ολοκληρώσει την ταυτοποίηση 59 σορών, ενώ εκκρεμεί η ταυτοποίηση 28 σορών.  

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, εκκρεμεί η ταυτοποίηση 28 σάκων που περιλαμβάνουν ανθρώπινα υπολείμματα. Αυτοί οι σάκοι μπορεί να περιέχουν DNA από περισσότερα του ενός άτομα ή πολλοί σάκοι να περιλαμβάνουν DNA του ιδίου ατόμου.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής της Ιατρικής Σχολής ανακοινώνεται ότι έχουν διεξαχθεί και διεξάγονται επιπλέον οι παρακάτω δράσεις από τα διάφορα Τμήματα και Σχολές του ΕΚΠΑ (ενδεικτική αναφορά):

Το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής της Ιατρικής Σχολής και με τη συνδρομή των συναδέλφων από την Οδοντιατρική Σχολή, για έκτη συνεχόμενη ημέρα συνεχίζει τις εξετάσεις σε σορούς από τη φονική πυρκαγιά της Δευτέρας 23/7/2018, προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο της αναγνώρισης. Έχει ολοκληρωθεί το 70% των ταυτοποιήσεων και παραδίδονται συνεχώς τα πιστοποιητικά θανάτου στους συγγενείς. Όλες οι διαδικασίες εξελίσσονται ομαλά στο Εργαστήριο, με τη βοήθεια των ειδικών αξιωματικών της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής, παρουσία ψυχολόγων. Εκτιμάται ότι η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει και όλη την υπόλοιπη εβδομάδα, γιατί πλέον απομένουν προς ταυτοποίηση τα πλέον πολύπλοκα από επιστημονικής πλευράς περιστατικά. Δεν κρίνεται σκόπιμο να δίδονται περισσότερες λεπτομέρειες για τις δυσκολίες, γιατί επιβαρύνονται ψυχολογικά τόσο οι συγγενείς όσο και η κοινή γνώμη.

Επιπλέον, η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής αποκάλυψε ότι τέσσερα άτομα που νοσηλεύονταν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσοκομείων της Αττικής κατέληξαν, προκαλώντας σύγχυση, καθώς δεν αποσαφήνισε τον συνολικό αριθμό των μέχρι τώρα θυμάτων και αν οι τέσσερις περιλαμβάνονται στη μακρά λίστα των θυμάτων ή αν πρόκειται για νέους νεκρούς.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι η τελευταία επίσημη ενημέρωση του Πυροσβεστικού Σώματος έκανε λόγο για 84 νεκρούς.

Για το θέμα αυτό το Πυροσβεστικό Σώμα υποχρεώθηκε να εκδώσει διευκρινιστική ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι:

"Μετά από σχετικά δημοσιεύματα που δημιουργούν σύγχυση σχετικά με τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι της Αττικής, παρακαλούμε τα μέσα ενημέρωσης να μην προσθέτουν τον αριθμό των αγνοουμένων στον αριθμό των νεκρών, όταν ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση τους. Διευκρινίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των αναζητήσεων ήταν 84 άτομα, από τα οποία μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί τα 59 και υπολείπονται 25 που είναι αγνοούμενοι".

Η εκπρόσωπος του Σώματος εξέφρασε για μία ακόμη φορά τη βαθιά θλίψη της Πυροσβεστικής.

Προηγουμένως, ο ΣΚΑΪ είχε επικοινωνήσει με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, το οποίο ανέφερε ότι τέσσερα άτομα είχαν καταλήξει τις προηγούμενες ημέρες και δεν πρόκειται για νέους νεκρούς.

Σε επικοινωνία που είχε ο ΣΚΑΪ με την Πυροσβεστική, έλαβε την διευκρίνιση ότι το Σώμα δεν μπορεί να δώσει συνολικό αριθμό νεκρών επαναλαμβάνοντας απλά τον αριθμό των ταυτοποιημένων θυμάτων και όσων δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί.

Σημειώνεται ότι την Κυριακή ταυτοποιήθηκαν τέσσερις ακόμα σοροί που περιλαμβάνονταν στη μακρά λίστα των αγνοούμενων, της Στέλλας Χριστοφίδου, του Μάκη Βονικόπουλου, της Χρύσας Σπηλιώτη και του Λεωνίδα Πλυμάκη.







Πηγή: skai.gr