Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εθελοντές από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας

Κάθε προσδοκία ξεπέρασε η ανταπόκριση του κοινού στην έκκληση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) για εθελοντική αιμοδοσία υπέρ των πυρόπληκτων.

Από χθες, εκατοντάδες συμπολίτες μας σε όλη τη χώρα συρρέουν στις νοσοκομειακές υπηρεσίες για να αιμοδοτήσουν. Η ημερήσια συλλογή της Αττικής υπερδιπλασιάσθηκε χθες, με 1.300 μονάδες αίμα έναντι 600 που ήταν πέρυσι την ίδια ημέρα.

«Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας για την αλληλεγγύη και προσφορά του κόσμου, αλλά και για την υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλλει το προσωπικό όλων των αιμοδοσιών και ιδιαίτερα των τριών νοσοκομείων -Ελπίς, Θριάσιο και Σισμανόγλειο- που σήκωσαν το βάρος της λειτουργίας εκτάκτως το απόγευμα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κέντρου.

Το ΕΚΕΑ ενημερώνει τους εθελοντές ότι η πιθανή μακρά νοσηλεία των εγκαυματιών θα χρειασθεί και αντίστοιχη υποστήριξη με αίμα και παράγωγα, ενώ, όπως είναι γνωστό, το αίμα συντηρείται μόνο 35 ημέρες. Για αυτόν τον λόγο, όπως τονίζει, «η εθελοντική προσφορά αίματος καθ' όλη τη διάρκεια του Αυγούστου θα συμβάλλει στην ισορροπία των αποθεμάτων και την ορθολογική κατανομή του αίματος σύμφωνα με τις ανάγκες, ενώ ταυτόχρονα θα διευκολύνει την εξυπηρέτηση των αιμοδοτών που δεν θα χρειάζεται να ταλαιπωρούνται με μακρά αναμονή για να αιμοδοτήσουν».

Υπενθυμίζεται ότι όλες οι υπηρεσίες αιμοδοσίας της χώρας λειτουργούν καθημερινά σε πρωινό ωράριο και οι περισσότερες το έχουν επεκτείνει ανάλογα με την προσέλευση αιμοδοτών.

«Ένα "μεγάλο ευχαριστώ" σε όλους τους εθελοντές αιμοδότες, με την προτροπή να γίνουν συστηματικοί αιμοδότες, καθώς μόνο η ύπαρξη ικανού αριθμού συνειδητοποιημένων τακτικών αιμοδοτών μπορεί να εξασφαλίσει επάρκεια αίματος τόσο σε κανονικές, όσο και σε έκτακτες συνθήκες» καταλήγει η ανακοίνωση του Κέντρου.

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ