Διαψεύδει η Μόσχα: Η Ελλάδα ζήτησε την επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα

Στη διάψευση ελληνικών διπλωματικών πηγών ότι το αίτημα της επίσκεψης του Σεργκέι Λαβρόφ στη χώρα μας είχε διατυπωθεί από τη ρωσική πλευρά, έχει προχωρήσει η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα, παραθέτοντας παλαιότερη αναφορά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά σε ανάρτησή της στο Twitter. 

«Δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Ν. Κοτζιά, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον ομόλογό του της Ρωσικής Ομοσπονδίας, S. Lavrov (Μόσχα, 13.06.2018): "Επιβεβαιώσαμε την πρόσκληση στον ομόλογό μου να έρθει στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο"», σημειώνει στην ανάρτησή της η ρωσική πρεσβεία.

Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον πρωθυπουργό  Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά την ακύρωση της επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών και τη σοβαρή επιδείνωση στις ελληνορωσικές σχέσεις. Η συνάντηση των δυο ανδρών διήρκεσε μιάμιση ώρα. 

Το βλέμμα τώρα είναι στραμμένο για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με ττην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα. Τον πρωθυπουργό είχε καλέσει ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο ρώσος ΥΠΕΞ ήταν «προπομπός» της επίσκεψης αυτής. 

Την ακύρωση της επίσκεψης του Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα, Αντρέι Μασλόφ νωρίτερα την Πέμπτη, μιλώντας στο πρακτορείο TASS. Σύμφωνα με τους Ρώσους η ημερομηνία που είχε προταθεί από την ελληνική πλευρά δεν είναι πλέον διαθέσιμη.

Επιπλέον, ο Ρώσος πρέσβης ανέφερε ότι η Ρωσία σκοπεύει να απελάσει Έλληνες διπλωμάτες σε αντίποινα για την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών προ ημερών από την ελληνική πλευρά, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίσει τον αριθμό και την ημερομηνία απέλασης.

«Δεν μιλάει για ακύρωση ο Ρώσος πρέσβης, αλλά για το ακατάλληλο της στιγμής για την επίσκεψη του Λαβρόφ» αποσαφήνιζαν πάντως οι ελληνικές διπλωματικές πηγές. 

ΚΙΝΑΛ: «Απαιτούνται εθνικά υπεύθυνοι χειρισμοί»

«Η γεωπολιτική ρευστότητα στην περιοχή απαιτεί εθνικά υπεύθυνους χειρισμούς. Μετά τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών και την ακύρωση της επίσκεψης Λαβρόφ η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ οφείλει υπεύθυνα να ενημερώσει κόμματα και λαό. Δεν παίζουμε με θέματα εξωτερικής πολιτικής» τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης.

ΚΚΕ: «Αυξανόμενος ανταγωνισμός»

«Η κρίση στις ελληνορωσικές διπλωματικές σχέσεις είναι αποτέλεσμα του συνολικότερου αυξανόμενου ανταγωνισμού ανάμεσα σε ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και Ρωσία, αλλά και των επιλογών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να παίξει το ρόλο “σημαιοφόρου” στους ΑμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς» σχολιάζει το ΚΚΕ.

Αυτή η εξέλιξη, αναφέρει ο Περισσός, αναδεικνύει ξανά τους μεγάλους κινδύνους για τον ελληνικό λαό απ’ την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς, μ’ ευθύνη της κυβέρνησης και για χάρη των συμφερόντων του ελληνικού κεφαλαίου.
Πηγή: skai.gr