Tι είχε δηλώσει ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Την ενόχληση της Μόσχας για το ενδεχόμενο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ μετά τη συμφωνία των Πρεσπών καταδεικνύει η αναφορά του πρέσβη της Ρωσίας στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοβ σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik. Οι απελάσεις των δύο ρώσων διπλωματών φαίνεται ότι συνδέονται με την εξέλιξη αυτή.

Απηχώντας και σχετικές αναφορές του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο Αντρέι Μάσλοβ στη συνέντευξή του της 30ης Ιουνίου, που έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της ρωσικής πρεσβείας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «όπως αναφέρεται στο υφιστάμενο Δόγμα της Εξωτερικής Πολιτικής της Ρωσίας, η χώρα μας έχει αρνητική άποψη για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ εν γένει. Στην πρόσφατη περίπτωση του Μαυροβουνίου βλέπουμε ότι γίνονται σταθερές και εντατικές προσπάθειες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ με κάθε τίμημα, και μάλιστα με το παράλογο πρόσχημα της προστασίας από τη δήθεν ρωσική απειλή — που δεν υπάρχει.
Η Ρωσία αποσκοπεί στην οικοδόμηση ενός ενιαίου χώρου ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας που θα βασίζεται στις Αρχές της αδιαίρετης ασφάλειας, της ισότιμης συνεργασίας και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης».

Θεωρούμε, συνεχίζει ο ρώσος διπλωμάτος, ότι η ένταξη καινούργιων χωρών-μελών στο ΝΑΤΟ παραβιάζει αυτές τις Αρχές στην Ευρώπη και οδηγεί στην εμβάθυνση των υφιστάμενων διαχωριστικών γραμμών και στην ανάδυση νέων. Αυτό αφορά ιδιαίτερα την ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων, όπου παραμένουν δυσεπίλυτες σύνθετες διαθρησκευτικές και διεθνικές αντιθέσεις.

Πηγή: skai.gr