Κλείσιμο

Η έκθεση φωτογραφίας ενός προσφυγόπουλου από τη Συρία στον Άρειο Πάγο

Την έκθεση φωτογραφίας ενός ασυνόδευτου προσφυγόπουλου από τη Συρία που ζεί στη χώρα μας σε δομή στη Χίο φιλοξενεί με πρωτοβουλία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου το ανώτατο δικαστήριο.

Στην είσοδό του δίπλα στις προτομές ανώτατω δικαστικών έχουν αναρτηθεί οι φωτογραφίες του έφηβου πρόσφυγα από τη Συρία που έχει αποτυπώσει με το φωτογραφικό του φακό τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στα ελληνικά νησιά, "μιλώντας"για τις ελπίδες τους και τα όνειρά τους.

Το παιδί που έφθασε στη χώρα μας πριν δύο χρόνια δανείστηκε μια φωτογραφική μηχανή και άρχισε να φωτογραφίζει ασυνόδευτα παιδιά και ενήλικες πρόσφυγες εκθέτοντας για πρώτη φορά στη Χίο, έκθεση, που στάθηκε η αφορμή εκδηλώσει το ενδιαφέρον της η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και να οργανώσει την παρουςίαση των έργων του στο ανώτατο δικαστήριο.

Σε επιστολή της η Εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου προς τον ασυνόδευτο πρόσφυγα ανέφερε μεταξύ άλλων : « Αγαπημένε μου Μουσταφά , έμαθα για την έκθεση φωτογραφίας στο Chioς Land , που διοργανώνεται στη Χίο με έργα σου και θα ήθελα πάρα πολύ να παραβρεθώ ε αυτήν. Επειεδή όμως, εκείνη την ημέρα θα βρίσκομαι για υπηρεσιακούς λόγους στην Κύπρο , σκέφτηκα πως θα ήταν μεγάλη χαρά εμένα και των συναδέλφων μου αν μπορούσαμε, εδώ στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, να εκθέσουμε τα έργα σου στο χώρο μας, με την προϋπόθεση πως θα είσαι και εσύ μαζί μας στην έκθεσή σου αυτή , επίσημος φιλοξενούμενός μας. Συγχαρητήρια για τη δουλειά σου , Σε νιώθουμε και εσένα και τα άλλα παιδιά που έχουν έρθει από ξένες πατρίδες στον τόπο μας σαν δικά μας παιδιά. Θα μας βρείτε βοηθούς σας στην υλοποίηση οποιασδήποτε έμπνευσή σας . Η Ελλάδα σας αγαπά και σας θέλει».

Για λόγους προσταςίας των προσωπικών του δεδομένων το παιδί διάλεξε το ψευδώνυμο Μουσταφάς ενώ την έκθεση των έργων του στον Αρειο Πάγο εκτός από τους δικαστές και τους πολίτες που ειςέρχονται στο δικαστήριο έχουν επισκεφθεί και υπουργοί μεταξύ των οποίων οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Θεανώ Φωτίου και Γιάννης Μπαλάφας.
Πηγή: Ιωάννα Μάνδρου
TAGS: Συρία