Διεμφυλικοί πρόσφυγες στην Ελλάδα ανακτούν την αξιοπρέπειά τους

Πριν από μερικούς μήνες οι Νατάσα και Γκάμπι ήταν δύο διεμφυλικές που τους είχε εγκριθεί άσυλο οι οποίες αποφάσισαν να κάνουν το επόμενο βήμα στη ζωή τους, η οποία κάθε άλλο παρά εύκολη υπήρξε μέχρι την άφιξή τους στην χώρα μας.




Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Μαριάννα Καρακουλάκη και Δημήτρη Τοσίδη, ανταποκριτών της DW στην Θεσσαλονίκη, η Νατάσσα, διεμφυλική πρόσφυγας με άσυλο στη χώρα μας κατέθεσε πριν από δύο μήνες ένα ιστορικό αίτημα. Ζήτησε να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής της στη χώρα μας ως γυναίκα. Τα Ελληνικά δικαστήρια της ενέκριναν το αίτημα με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο ανοίγοντας ουσιαστικό ένα ιστορικό «παράθυρο» για τους διεμφυλικούς πρόσφυγες στην Ευρώπη.




Δίπλα στην Νατάσα είναι όλο αυτό το διάστημα η φίλη της, Γκάμπι, η οποία έχει επίσης λάβει άσυλο στη χώρα μας και είναι διεμφυλική από την Τυνησία η οποία έχοντας βασανιστεί και φυλακιστεί στη χώρα της έφτασε στην Ελλάδα ζητώντας τα αυτονόητα, μία ζωή ελεύθερη χωρίς βία και φόβο. Η Γκάμπι έφτασε στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας στη Λέσβο όπου και έμεινε για ένα χρονικό διάστημα στον καταυλισμό της Μόριας από όπου έφυγε με την συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων καθώς δέχθηκε επίθεση από άλλους πρόσφυγες και μετανάστες.

Η αίτηση της Γκάμπι αναμένεται να περάσει στις δικαστικές αίθουσες το αμέσως επόμενο διάστημα και ευχή της ίδιας είναι να έχει την τύχη και την «ευκαιρία» όπως λέει της Νατάσας.

Σύμμαχος και αρωγός σε αυτή την προσπάθεια των δύο προσφύγων έχει σταθεί η συλλογικότητα «Eclipse» στη Θεσσαλονίκη η οποία προστατεύει και μάχεται για τα δικαιώματα διεμφυλικών προσφύγων που φτάνουν στη χώρα μας.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το ρεπορτάζ της DW
Πηγή: skai.gr - Πηγή: DW