ΕΛΛΑΔΑ


Ιερά Σύνοδος κατά ΣΥΡΙΖΑ και Ποταμιού για Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου

Σε έντονο ύφος, η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, αναφορικά με το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου (ΠΙΙΕΤ).

 
Σε έντονο ύφος, η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, αναφορικά με το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου (ΠΙΙΕΤ).

Η Εκκλησία στρέφεται συγκεκριμένα κατά του Ποταμιού και του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι υπερψήφισαν τον Φεβρουάριο του 2018 την τροπολογία 1488/152/22.2.2018, σύμφωνα με την οποία αφαιρείται από τον Μητροπολίτη Σύρου το δικαίωμα ψήφου, καθαίρεσε αναιτιολόγητα από τις 30.6.2018 την νομίμως εκλεγμένη (στις 10.12.2017) Επιτροπή και επέβαλε επανάληψη των αρχαιρεσιών.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου


«Η Εκκλησία επιμένει να τονίζει ότι ο Ιερός Ναός δεν είναι τόπος ασκήσεως κομματικής επιρροής, αλλά πανίερο προσκύνημα πανελλαδικής εμβέλειας και αυτό είναι μείζων τιμή και ευλογία για τον Λαό της Τήνου και για όλον τον Ορθόδοξο κόσμο. Όποιοι πολιτικοί δηλώνουν ευλάβεια προς την Ιερά Εικόνα, αλλά ταυτοχρόνως καλλιεργούν στον λαό την αντιπάθεια προς την τοπική Εκκλησία, προωθούν μια μορφή ειδωλολατρίας. Τα σεβάσματα της πίστεως δεν νοούνται έξω από την λατρευτική πράξη της ορθόδοξης Εκκλησίας, που ζει και οργανώνεται γύρω από τον Επίσκοπο κάθε περιοχής».

Σε αυτό το σημείο, μεταξύ άλλων, αναρωτιέται: «Ποιον λοιπόν και γιατί ενοχλεί το δικαίωμα ψήφου του Επισκόπου σε μια δημοκρατική κοινωνία; "Θράσος'' διαθέτουν όποιοι χαρακτηρίζουν ως "υπερεξουσία'' του Σεβ. Μητροπολίτη Σύρου το αυτονόητο δικαίωμα να ψηφίζει στο συλλογικό όργανο, που προεδρεύει και το οποίο διοικεί ορθόδοξο Ιερό Ναό της περιοχής του».

Επιπλέον, τονίζει πως «…είναι παράδοξο ότι όσοι αφαίρεσαν το δημοκρατικό δικαίωμα της ψήφου από τον επιχώριο Μητροπολίτη κάνουν λόγο για Χούντα. Η Χούντα είχε αποκεφαλίσει την εκλεγμένη διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος και το ίδιο έκαναν και αυτοί με την τροπολογία τους, αφού καθαίρεσαν την εκλεγμένη Διοικούσα Επιτροπή. Πάντως, θα ήταν εντιμότερο οι "προοδευτικοί'' πολιτικοί, που ασχολούνται με τα παγκάρια των Ναών να μη δηλώνουν, τουλάχιστον, ότι τάσσονται ταυτοχρόνως υπέρ του "χωρισμού'' Κράτους και Εκκλησίας».

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το ανακοινωθέν, «αναγκαζόμαστε προς αποκατάσταση της αλήθειας να εξηγήσουμε τα κατωτέρω:

- Ο Ελληνικός Λαός, που περιβάλλει με σεβασμό τον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Τήνου και την πάνσεπτη Εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, πρέπει να γνωρίζει ότι από το 1976 (νόμος 349/1976) ο Ι. Ναός δεν διοικείται από την Εκκλησία, αλλά από κρατικό Ίδρυμα (Π.Ι.Ι.Ε.Τ.) εποπτευόμενο από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Στη 10μελή Διοικούσα Επιτροπή (Δ.Ε.) του Π.Ι.Ι.Ε.Τ. η Εκκλησία εκπροσωπείται μόνον από τον Σεβ. Μητροπολίτη Σύρου, ως Πρόεδρο, ενώ τους 9 Επιτρόπους εκλέγουν οι αιρετοί εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοικήσεως της Τήνου, η εν Αθήναις Αδελφότητα Τηνίων και ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύρου ως εκπρόσωπος του Κλήρου. Πρακτικά η πλειοψηφούσα παράταξη του εκάστοτε Δημάρχου εκλέγει την πλειοψηφία των Επιτρόπων, που διοικούν και διαχειρίζονται τον Ι. Ναό. Επιπλέον ο Δήμος Τήνου και τοπικοί φορείς εισπράττουν τα εκ του νόμου ποσοστά τους από τα έσοδα του Ιερού Ναού, τα οποία προέρχονται από το υστέρημα των προσκυνητών και την ευλάβειά τους προς την Παναγία Θεοτόκο.

- Από το 1976 οι 9 Επίτροποι ψηφίζουν μεταξύ τους για τον Αντιπρόεδρο (αναπληρωτή του Προέδρου) και τον Γενικό Γραμματέα της Επιτροπής, θέσεις απαραίτητες για την καθημερινή εκτέλεση των αποφάσεων της Επιτροπής, καθ' όσον ο Μητροπολίτης Πρόεδρος δεν ευρίσκεται καθημερινά στην Τήνο, αφού εδρεύει στην Σύρο και διαποιμαίνει 12 νησιά. Από το 1976 μέχρι το 2014 ο Μητροπολίτης Σύρου δεν είχε δικαίωμα ψήφου για την εκλογή του Αντιπροέδρου και του Γενικού Γραμματέα, ει μη μόνον οι 9 Επίτροποι, οπότε η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου είχε και εδώ καθοριστική επιρροή. Με τον νόμο 4301/2014 επί υπουργίας Α. Λοβέρδου δόθηκε απλώς στον επιχώριο Μητροπολίτη το δικαίωμα ψήφου».


 
Αποφυλάκιση ζητά ο Γ. Αντωνόπουλος. Τι αναφέρει σε πολυσέλιδο υπόμνημά του
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γ. Αντωνόπουλος , ζητώντας την αποφυλάκιση του παρέδωσε στον εφέτη- ειδικό το...
16.07.2019, 21:02
Αυτοψία ΣΚΑΪ: Σωρός σκουπιδιών- άφθονη εύφλεκτη ύλη και στην Κινέτα(video)
Σε άλλες περιπτώσεις οι ευθύνες βαραίνουν τους κατοίκους και σε άλλες το δήμο, με τις δύο πλευρές μάλιστα...
16.07.2019, 20:25
Η απόφαση του ΣτΕ: Αμετάκλητα όχι σε 13ο και 14ο μισθό για το δημόσιο
Αμετάκλητα κλείνει το κεφάλαιο για τον 13ο και 14ο μισθό για τους δημοσίους υπαλλήλους. Τί αναφέρει η...
16.07.2019, 19:14
Πανελλήνιες 2019: Αύριο Τετάρτη η τελική υποβολή μηχανογραφικού
Όπως αναφερόταν σε σχετική ανακοίνωση, η αυριανή προθεσμία είναι οριστική και μετά την παρέλευσή της δεν θα...
16.07.2019, 17:21
Απόφαση του ΣτΕ άρει εμπόδια για την επένδυση στο Ελληνικό
Νόμιμοι οι έξι ουρανοξύστες που είναι τα κτήρια τοπόσημα της επένδυσης, έκρινε το ΣτΕ, προσθέτοντας ότι η...
16.07.2019, 17:01
Μυτιλήνη: Συνελήφθη στο αεροδρόμιο με τμήματα από το απολιθωμένο δάσος
Στο σύνολό τους τα κατασχεθέντα απολιθώματα παραδίδονται στο φορέα διαχείρισης του μνημείου, το Μουσείο...
16.07.2019, 16:45
Επίθεση με τσεκούρι στην Θεσσαλονίκη, σε σοβαρή κατάσταση το θύμα
Ο δράστης ακινητοποιήθηκε από πολίτες.
16.07.2019, 16:33
Αιματηρή συμπλοκή με τραυματίες στο Ναύπλιο (video)
Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν με ΙΧ στο νοσοκομείο Ναυπλίου, ενώ η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό...
16.07.2019, 16:32
Έκτακτο δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων - Που θα χτυπήσει ο Αντίνοος
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας...
16.07.2019, 15:59
Επίσκεψη Δένδια στις ΗΠΑ για σειρά σημαντικών επαφών
Ο νέος ΥΠΕΞ θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον ομόλογό του Μάικ Πομπέο και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας...
16.07.2019, 14:55

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.