Ανακοίνωση Ιατρικού Συλλόγου για το καθεστώς των Οικογενειακών Ιατρών

Την διαφωνία του με το καθεστώς επίταξης των ιατρών των Κέντρων Υγείας ως Οικογενειακών ιατρών εξέφρασε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Ιδιαίτερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσπαθεί να αντιπαρέλθει του προβλήματος που προέκυψε με τους οικογενειακούς γιατρούς οι οποίοι δεν επέδειξαν ενδιαφέρον ούτε για τις ΤΟΜΥ αλλά ούτε για τον ΕΟΠΥΥ επιτάσσοντας τους Γενικούς Ιατρούς, τους Παθολόγους και τους Παιδιάτρους των Κέντρων Υγείας για να δεχθούν εγγραφές των πολιτών.

Το άρθρο 6 του Ν.4486/2017 ορίζει ρητά ότι ο οικογενειακός ιατρός μπορεί να είναι ιατρός του κλάδου ιατρών ΕΣΥ που υπηρετεί και παρέχει τις υπηρεσίες του στις ΤΟΜΥ, στα κέντρα Υγείας και σε λοιπές δημόσιες μονάδες ΠΦΥ. Γίνεται λοιπόν σαφές ότι δεν είναι εκ του νόμου υποχρεωτική αλλά μόνο δυνητική η εγγραφή πληθυσμού ευθύνης στους συγκεκριμένους δημόσιους λειτουργούς και ως Οικογενειακοί Ιατροί.

Η επίταξη αυτή δεν συνάδει με τον ρόλο του Οικογενειακού Ιατρού. Δεν είναι δυνατό ο Ιατρός του Κέντρου Υγείας, ο οποίος έχει ήδη επιβαρυνθεί με πολλές αρμοδιότητες, να πρέπει ταυτόχρονα να αναλάβει πέραν όλων των άλλων υποχρεώσεών του, επιπλέον τη διαρκή παρακολούθηση των ασθενών που θα εγγραφούν με στόχο την πρόληψη, αλλά και την θεραπεία, καθώς και την τήρηση ηλεκτρονικού φακέλου αυτών.

Ο Ιατρικός σύλλογος Αθηνών υπογραμμίζει τον ενδεχόμενο κίνδυνο εγκλωβισμού τον ασθενών σε δαίδαλο γραφειοκρατίας που θα τους οδηγήσει εν τέλει στο να πληρώνουν αναγκαστικά από την τσέπη τους την επίσκεψη στον γιατρό.

Πάγια θέση του ΙΣΑ είναι ότι η ελεύθερη επιλογή και πρόσβαση σε ιατρικό προσωπικό, είναι δικαίωμα του ασθενούς που δεν μπορεί να περιοριστεί.

Προσθέτει μάλιστα ότι οι ενέργειες της πολιτικής ηγεσίας θα πρέπει να στοχεύουν στην πάταξη της γραφειοκρατίας και σε καμία περίπτωση στην αύξηση της, εκφράζοντας παράλληλα το αίτημα για άμεση ανάκληση των αναρτημένων πινάκων.
Πηγή: ΑΜΠΕ