Γαβρόγλου: Τέλος Ιουλίου οι ανακοινώσεις για την είσοδο σε ΑΕΙ από το 2020

Έως το τέλος του επόμενου μήνα δεσμεύτηκε να ανοίξει τα χαρτιά του ο Υπουργός Παιδείας αναφορικά με τον τρόπο εισαγωγής στα Πανεπιστήμια της χώρας από το 2020, προκειμένου να μπει τέλος στην αγωνία χιλιάδων μαθητών που αγνοούν μέχρι σήμερα ποιο σύστημα θα εφαρμοστεί.

«Τα παιδιά που θα πάρουν απολυτήριο Λυκείου τον Ιούνιο 2020, θα μπουν με σύστημα που θα ανακοινώσουμε προς το τέλος του μήνα. Και το σύστημα αυτό θα είναι δομημένο ως προς το ποιά θα είναι η Γ’ Λυκείου», σημείωσε συγκεκριμένα ο Κώστας Γαβρόγλου.

Απέφυγε, ωστόσο, σε αυτή τη φάση να γίνει πιο συγκεκριμένος και περιορίστηκε να προϊδεάσει για το γεγονός ότι το κυβερνητικό σχέδιο θα εστιάζεται στην αξιοποίηση του απολυτηρίου Λυκείου, το οποίο θα φροντίσουν να καταστεί «ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο που θα παίζει κάποιο ρόλο».

Ο κ. Γαβρόγλου διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες που ήθελαν κυβερνητικά στελέχη να μιλούν για ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, ξεκαθαρίζοντας ότι εξετάσεις θα διεξάγονται αλλά θα επιχειρηθεί να μπει τέλος στη διαδικασία που έχει μετατρέψει τα Λύκεια σε εξεταστικά κέντρα, σημειώνοντας για άλλη μία φορά ότι το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων έχει «κακοφορμήσει».

«Στο πλαίσιο αυτό, έχει καταργηθεί η Γ’ Λυκείου. Το κακό πάει πλέον και στη Β’ Λυκείου. Μόνο το 30% των παιδιών πάνε στις δέκα πρώτες επιλογές τους. Πρέπει να δούμε ποιό σύστημα θα μπορέσει να αυξήσει τον αριθμό των παιδιών που σπουδάζουν αυτό που θέλουν», ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας, ενώ υποστήριξε ότι έχει ενισχυθεί η παραπαιδεία και κάθε φουρνιά παιδιών που δίνουν εξετάζεις, κοστίζει 2,5 δις ευρώ.

Οξεία κριτική στην κυβέρνηση για «επιπολαιότητα» και αντιφατικές δηλώσεις, που προκαλούν σύγχυση στους μαθητές και τους γονείς τους, άσκησε ο βουλευτής της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, που είχε καταθέσει τη σχετική ερώτηση, αναζητώντας απαντήσεις.

Ο ίδιος μάλιστα σχολίασε ότι παρά την κατάθεση πλήθους προτάσεων από τα κόμματα, η κυβέρνηση κρατάει κλειστά τα χαρτιά της, παρατείνοντας συνεχώς την αβεβαιότητα.
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά