Ακταιωρό και διερμηνείς στέλνει στο Αιγαίο η Βρετανία

Ως «ισχυρή ένδειξη βούλησης» για διμερή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου για την αντιμετώπιση της πρόκλησης που συνιστούν οι ροές προσφύγων και μεταναστών προς το ελληνικό έδαφος αλλά και για τη «διατήρηση της δυναμικής» που έχει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό, περιγράφει η βρετανική κυβέρνηση τη σχεδιαζόμενη αποστολή πρόσθετης ακταιωρού στο Αιγαίο.

Μετά από τη χθεσινή συνάντηση των πρωθυπουργών των δύο χωρών στο Λονδίνο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε πως η Τερέζα Μέι υποσχέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα ότι μία ακόμα ακταιωρός της βρετανικής Συνοριακής Δύναμης θα αποσταλεί στο Αιγαίο για να συνδράμει τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Ήδη από το Μάιο του 2015
, κατόπιν συμφωνίας με την ελληνική Ακτοφυλακή, η βρετανική ακταιωρός HMC Valiant συμμετέχει σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Σύμφωνα με τους Βρετανούς, οι επιχειρήσεις αυτές έχουν σώσει πάνω από 13.000 μετανάστες και πρόσφυγες.

Τα ταχύπλοα αυτά βρετανικά σκάφη είναι εξοπλισμένα με θαλάσσια ραντάρ και μεγάλες φουσκωτές λέμβους και μπορούν να διασώζουν ακόμα και 200 ανθρώπους ανά επιχείρηση.

Είναι επίσης ικανά να εντοπίζουν ίχνη λειτουργίας κυκλωμάτων οργανωμένου εγκλήματος στη θάλασσα.

Σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, το Λονδίνο θα στείλει και επιπρόσθετους διερμηνείς στα ελληνικά νησιά που υποδέχονται τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Η αρμόδια υφυπουργός Μετανάστευσης στο Υπουργείο Εσωτερικών, Καρολάιν Νόουκς δήλωσε ότι η χθεσινή συμφωνία επί της βρετανικής συνδρομής μεταξύ Τερέζα Μέι και Αλέξη Τσίπρα είναι «μόνο η αρχή μίας διαδικασίας που θα αναπτύξει συγκεκριμένους τομείς συνεργασίας στη βάση ενός σχεδίου δράσης», το οποίο θα προωθήσει η ίδια.

Σημειώνεται πως η βρετανική κυβέρνηση θεωρεί και προβάλλει την προσφορά της και την προθυμία της στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ως απόδειξη του αξιώματος ότι αν και η χώρα φεύγει από την ΕΕ δε φεύγει από την Ευρώπη, με την οποία θέλει στενή μελλοντική συνεργασία σε θέματα ασφαλείας και άμυνας.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο