Σγουρός : Παίζει με τη φωτιά η Δούρου στη διαχείριση των απορριμμάτων

Με αφορμή τη συνεχιζόμενη συσσώρευση απορριμμάτων στους δρόμους της Αττικής εν μέσω θέρους, λόγω προβλημάτων στον ΧΥΤΑ Φυλής, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις ότι ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα το πρόβλημα θα είχε αποκατασταθεί, ο Γιάννης Σγουρός προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:

«Η συσσώρευση περισσοτέρων από 20.000 τόνων απορριμμάτων στους δρόμους και τις γειτονιές της Αττικής, λόγω τεχνικών προβλημάτων στον ΧΥΤΑ Φυλής επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους μας ότι η κατάσταση αργά ή γρήγορα οδεύει σε αδιέξοδο.

Η Περιφέρεια Αττικής απέτυχε στη διαχείριση αυτής της μίνι κρίσης, που αποτελεί προάγγελο μεγαλύτερης, εάν δεν ληφθούν άμεσα ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα μέτρα για τη διαχείριση των αποβλήτων του λεκανοπεδίου.

Δυστυχώς η κατασκευή Μονάδων Επεξεργασίας και Κομποστοποίησης Προδιαλεγμένων Απορριμμάτων που θα εξέτρεπαν από την ταφή μεγάλες ποσότητες, σε συνδυασμό με τις δράσεις διαλογής στην πηγή που προωθούσαμε, όπως ακριβώς γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη, ακυρώθηκαν από τη σημερινή διοίκηση, επειδή ιδεοληπτικά ήταν αντίθετη στη μέθοδο χρηματοδότησης των ΣΔΙΤ, που σήμερα όλοι οι υπουργοί της Κυβέρνησης αποθεώνουν ως χρήσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο.

Το αποτέλεσμα είναι τη θέση ώριμων σε βάθος 10ετίας σχεδιασμών να έχει πάρει ένας νέος κατά φαντασία κοστοβόρος, ανεφάρμοστος και αόριστος στις χωροθετήσεις, παρά τις προειδοποιήσεις μας για τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Δυστυχώς εδώ και 4 χρόνια δεν έχει υπάρξει η παραμικρή πρόοδος, οι δε ποσότητες που οδηγούνται προς ταφή όχι μόνο δεν μειώνονται αλλά, είτε αυξάνονται, είτε στην καλύτερη περίπτωση παραμένουν σταθερές.

Η κα Δούρου παίζει με τη φωτιά. Η πολιτική που ακολούθησε στη διαχείριση των απορριμμάτων υπήρξε από την αρχή μέχρι το τέλος καταστροφική και ήδη το περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος για τη μεγαλύτερη πληθυσμιακά περιφέρεια της χώρας είναι τεράστιο».
Πηγή: skai.gr