Τετάρτη κυρώνει τη συμφωνία η ΠΓΔΜ. Είπαν προδότη τον Ντιμιτρόφ στη Βουλή

Αύριο Τετάρτη θα κυρωθεί από την Βουλή της ΠΓΔΜ η συμφωνία για το ονοματολογικό, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο MIA.

Νωρίτερα, κοινοβούλιο επικύρωσε με 69 ψήφους υπέρ έναντι 40 κατά την ανάγκη για υιοθέτηση της συμφωνίας των Πρεσπών για τη μετονομασία της χώρας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Το εθνικιστικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το VMRO, καταψήφισε και προανήγγειλε πως θα απόσχει από την συνεδρίαση όπου θα κυρωθεί η συμφωνία.

Έξω από το κοινοβούλιο Σκοπιανοί πολίτες τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο και το τραγούδι «ένα όνομα έχουμε», έκαιγαν και έσκιζαν τη συμφωνία. 

Αλλά και εντός του κοινοβουλίου δεν έλειψε η ένταση, καθώς μελή του VMRO αποκαλούσαν «προδότες» τα κυβερνητικά στελέχη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ την ώρα που εξηγούσε για ποιο λόγο πρέπει να συντμηθούν οι διαδικασίες και να έχουν τελειώσει όλα έως την Παρασκευή.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας, είπε, θα επιτρέψει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεδριάζει την Δευτέρα, να δώσει το «πράσινο φως» για την έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός των Σκοπίων Μπουγιάρ Οσμάνι τόνισε ότι η χορήγηση ημερομηνίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι βαρύνουσας σημασίας όχι μόνο για τα Σκόπια, αλλά και για τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς θα προσδώσει δυναμική στην ενταξιακή διαδικασία για όλες τις υποψήφιες χώρες. 



Σημειώνεται πάντως, ότι το κείμενο έχει ακόμη να ξεπεράσει σειρά εμποδίων μέχρι η συμφωνία να τεθεί σε ισχύ. Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ έχει δικαίωμα να αναπέμψει τη συμφωνία, για μια φορά, κάτι που έχει διακηρύξει ότι θα πράξει.

Το κοινοβούλιο μπορεί να παρακάμψει το προεδρικό βέτο υπερψηφίζοντας το νομοσχέδιο για δεύτερη φορά.

Στη συνέχεια η συμφωνία θα τεθεί προς έγκριση με δημοψήφισμα, η ημερομηνία διεξαγωγής του οποίου δεν έχει καθορισθεί. Εάν ο λαός εγκρίνει, θα ακολουθήσει συνταγματική αναθεώρηση που θα πρέπει να ψηφιστεί από το κοινοβούλιο με πλειοψηφία των δύο τρίτων.

Τα Σκόπια σε αντάλλαγμα ελπίζουν να εξασφαλίσουν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στο τέλος του Ιουνίου και μία πρόσκληση για ένταξη στην Ατλαντική Συμμαχία.

protest pred vmro dogovor so grcija

Πηγή: skai.gr