Πράσινο φως για τους πρώτους διαγωνισμούς για οδικό άξονα στην βόρεια Κρήτη

Έγκριση για τη διενέργεια δύο διεθνών διαγωνισμών για την κατασκευή, λειτουργία και εκμετάλλευση δύο τμημάτων του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, έδωσε ο υπουργός Υποδομών.

Η πρώτη απόφαση του Χρήστου Σπίρτζη αφορά στη διενέργεια διαγωνισμού για την ανάθεση σύμβασης παραχώρησης οδικού τμήματος από τα Χανιά μέχρι το Ηράκλειο, με τη δεύτερη να αφορά στο τμήμα από τη Χερσόνησο έως τη Νεάπολη Λασιθίου.

Στο δεύτερο τμήμα ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου. Οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για τους τρόπους κατασκευής, χρηματοδότησης και λειτουργίας του έργου, στο πλαίσιο που θα θέσει η αναθέτουσα Αρχή, δηλαδή η διεύθυνση συγκοινωνιακών υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Η κατασκευή των δύο οδικών τμημάτων αποτελεί προτεραιότητα δεδομένου ότι κατά μέσο όρο περίπου 60 άτομα χάνουν τη ζωή τους στο προβληματικό οδικό δίκτυο του νησιού. Είναι ενδεικτικό πως 287 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε 1029 τροχαία δυστυχήματα την πενταετία 2013-2017.

Το σχέδιο του υπουργείου προβλέπει πως το τρίτο και τελικό τμήμα του αυτοκινητόδρομου, από τη Νεάπολη έως τον Άγιο Νικόλαο θα προκηρυχθεί προς κατασκευή με δημόσια σύμβαση έργου.

Σε ό,τι αφορά τα διόδια
, πρόθεση του υπουργείου Υποδομών είναι να υπάρξει απαλλαγή για τους μόνιμους κατοίκους του νησιού. Όπως τονίζουν στελέχη του κατασκευαστικού κλάδου, το σχέδιο αυτό δημιουργεί ανισορροπία σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, δεδομένου ότι οι μόνιμοι κάτοικοι πληρώνουν διόδια.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περίπου 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ενδιαφέρον αναμένεται να εκδηλώσουν όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι στην Ελλάδα, αλλά και ορισμένοι από το εξωτερικό.

Στην Κρήτη υπάρχουν ήδη αντιδράσεις καθώς δεν προβλέπεται ο αυτοκινητόδρομος να φθάνει μέχρι τη Σητεία.
Πηγή: skai.gr - Αχιλλέας Τόπας