Κρίσιμες οι επόμενες 36 ώρες για τη συμφωνία στο Σκοπιανό

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο μέσα στις επόμενες 36 ώρες να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία Ζάεφ - Τσίπρα για το ονοματολογικό των Σκοπίων, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές. Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν στον ΣΚΑΪ ότι αναμένουν ένα τηλεφώνημα, είτε αυτό είναι θετικό είτε αρνητικό, για το μέλλον της συμφωνίας. 

Σε περίπτωση που το τηλεφώνημα είναι θετικό, είναι πιθανή η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών μέχρι και τη Δευτέρα στις Πρέσπες. Στην αντίθετη περίπτωση τα περιθώρια για τους Σκοπιανούς στενεύουν, καθώς η συμφωνία προς ψήφιση πιθανότατα να αναπεμφθεί από τον Γκιόργκι Ιβάνοφ, όπως έγινε με το ν/σ για την καθιέρωση ως επίσημης της αλβανικής γλώσσας. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν έως τις 25 Ιουνίου οπότε συνεδριάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ. 

Την ίδια στιγμή, ο Ζόραν Ζάεφ κάνει «πολιτικό μασάζ» στους υπουργούς του και τα μέλη του κόμματός του, μετά και την ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ ότι δεν «τίθεται θέμα προθεσμίας για τη συμφωνία», κάτι που προκάλεσε εκνευρισμό στην Αθήνα. 

Κυβερνητικοί κύκλοι στην Αθήνα, επισήμαιναν τις διαφορετικές οπτικές μεταξύ του Ζάεφ και του Ντιμιτρόφ, για τον οποίον ανέφεραν ότι παίζει παιχνίδια, όταν λέει ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος  για τη συμφωνία. 

«Ο κ. Κοτζιάς όχι μόνον επιμένει στην πολιτική παραπλάνησης του ελληνικού λαού, αλλά το δυστύχημα για τη χώρα είναι ότι συνεχίζει με τις τοποθετήσεις του να αποδυναμώνει τα πάγια διπλωματικά επιχειρήματα της Ελλάδος ενισχύοντας έτσι -συνειδητά ή ασυνείδητα- τις αλυτρωτικές αξιώσεις των Σκοπίων» σημειώνει από τη μεριά της η ΝΔ.



Πηγή: skai.gr