Νέα τουρκική επίθεση για τους οκτώ στρατιωτικούς, συναγερμός στην Αστυνομία

Νέες βολές κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε η τουρκική κυβέρνηση για την αποφυλάκιση των οκτώ τούρκων αξιωματικών που κατηγορεί για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, χωρίς ωστόσο να αφεθούν νέα υπονοούμενα για τυχόν απαγωγή τους από ελληνικό έδαφος.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιούλ κατηγόρησε την Αθήνα ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο κι ότι αγνόησε τα αλλεπάλληλα αιτήματα έκδοσης που είχε καταθέσει η Άγκυρα.

Υποστήριξε παράλληλα πως η ελληνική κυβέρνηση έχει χειριστεί την υπόθεση των οκτώ με γνώμονα τα πολιτικά συμφέροντά της, χωρίς να δώσει βάση στην νομική πτυχή του θέματος.

Σε παραπλήσιο μήκος κύματος κινήθηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Αξόι, ο οποίος δήλωσε αιχμηρά ότι δεν είναι δυνατόν μια χώρα που αποκαλείται λίκνο της δημοκρατίας «να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και να τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Ο κ. Αξόι επισήμανε πως η Άγκυρα θα επιμείνει στην έκδοση των οκτώ, τονίζοντας την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να τους δικάσει στο έδαφός τους, ενώ άφησε κι αυτός υπονοούμενα για πολιτικές σκοπιμότητες από ελληνικής πλευράς.

Παρά την απουσία νέων απειλών για απαγωγές, στην Ελληνική Αστυνομία πάντως έχει σημάνει συναγερμός, λόγω των χθεσινών δηλώσεων του τούρκου κυβερνητικού εκπροσώπου Μποζντάγ για «πακετάρισμα» των οκτώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα έχει ήδη αποφασίσει την εντατικοποίηση των περιπολιών γύρω από το οίκημα ή τα δύο οικήματα όπου διαμένουν οι οκτώ, σε άγνωστη τοποθεσία.

Τα μέτρα ασφαλείας για την φύλαξη του καταφυγίου είναι ήδη δρακόντεια, με περίπου 90 άνδρες να υπηρετούν καθημερινά για αυτόν τον σκοπό, σε τρεις βάρδιες.

Μεταξύ άλλων, στην φύλαξη των στρατιωτικών είναι τοποθετημένοι «αόρατοι» πράκτορες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, δέκα σκοπευτές της Αστυνομίας που είναι ακροβολισμένοι γύρω από το καταφύγιο ή καταφύγια, 12 άνδρες της Αντιτρομοκρατικής, 10 ένστολοι της ασφάλειας Αττικής, περιπολικά της άμεσης δράστης και περιπολίες της ΟΠΚΕ.

Οι οκτώ αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την παρέλευση του 18μηνου από την έναρξη της κράτησής τους. Έχουν αιτηθεί άσυλο στην πατρίδα μας, ενώ ο Άρειος Πάγος έχει απαγορεύσει τελεσίδικα την έκδοσή τους στην πατρίδα τους λόγω φόβων ότι θα υποστούν βασανιστήρια και δεν θα έχουν δίκαιη δίκη.
Πηγή: skai.gr