Ζάεφ: Κοιτάμε τις λεπτομέρειες της συμφωνίας . Δεν μίλησα με τον Τσίπρα

Αισιόδοξος για συμφωνία στο ονοματολογικό εμφανίστηκε το Σάββατο ο Ζόραν Ζάεφ, επισημαίνοντας ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις για την αποσαφήνιση τεχνικών λεπτομερειών του πλαισίου συμφωνίας Κοτζιά - Ντιμιτρόφ. O σκοπιανός πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι δεν είχε την Παρασκευή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά είναι έτοιμος να επικοινωνήσει μαζί του. 

Ο κ. Ζάεφ, ο οποίος επιθεώρησε τα έργα κατασκευής αυτοκινητόδρομου ταχείας κυκλοφορίας, αναγνώρισε ότι υπάρχουν ακόμα κάποια «τεχνικά προβλήματα» μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας, τα οποία εκτίμησε ότι θα διευθετηθούν.

Ο σκοπιανός πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξος ότι αμφότερες οι πλευρές θα φθάσουν τελικά σε συμφωνία, κάτι που, όπως είπε, ήταν και το επιδιωκόμενο κατά τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός τον Ιανουάριο.

«Το μόνο που μπορώ να επιβεβαιώσω αυτή τη στιγμή είναι πως ό,τι ειπώθηκε μεταξύ των κ. Ντιμιτρόφ και Κοτζιά θα μεταφραστεί σε νομικό κείμενο, χρειάζονται (να διευκρινιστούν) κάποιες λεπτομέρειες, και στο τέλος εγώ και ο πρωθυπουργός θα αποφασίσουμε... Είμαι έτοιμος για αυτή τη συζήτηση, ξέρω ότι κι αυτός είναι έτοιμος, αλλά είναι σημαντικό για εμάς να εξηγήσουμε τη συμφωνία στην αντιπολίτευση αλλά και στους πολίτες της ‘’Μακεδονίας’’ και της Ελλάδας» τόνισε.

Κάθε συνθήκη, πρόσθεσε ο Ζόραν Ζάεφ, έχει φιλοδοξία όχι μόνο να δώσει τέλος ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά να καταστεί εργαλείο για τη βελτίωση της φιλίας μεταξύ των δύο λαών μας.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους της γείτονος, ο σκοπιανός πρωθυπουργός δεν θέλησε να σχολιάσει την ονομασία «Νέα Μακεδονία», που ακούγεται στην Ελλάδα, λέγοντας ότι θέλει να είναι προσεκτικός και θέλει να δώσει «μια ευκαιρία στη συμφωνία να πετύχει».

«Για να είσαι εθνική Ελλάδος στο Σκοπιανό πρέπει να σε καλέσει ο προπονητής, εμάς ο προπονητής δεν μας καλεί, είχε κάνει μια συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη αφότου προηγουμένως είχε ξιφουλκήσει κατά της αντιπολίτευσης, είχε γίνει μια επαφή με τον κ. Κουμουτσάκο και μια τηλεφωνική επικοινωνία για το Ίλιντεν» δήλωσε στον ΣΚΑΪ για τον πρωθυπουργό ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης. 

«Στο Σκοπιανό στη ΝΔ ακολουθούμε με σταθερότητα τη γραμμή υπευθυνότητας που έχουμε χαράξει εξ αρχής σε ένα κρίσιμο εθνικό θέμα, κάτι που δεν κάνει η κυβέρνηση που αυτοδιαψεύδεται» σημείωσε το Σάββατο ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος μιλώντας στον ΣΚΑΪ. 

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη υπέρ μιας λύσης με σύνθετη ονομασία, erga omnes και αλλαγή συντάγματος - ναι σε λύση, αλλά όχι σε οποιαδήποτε λύση» σημείωσε από πλευράς της στον σταθμό μας η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου. 

Στη θέση της Εκκλησίας για το Μακεδονικό ζήτημα αναφέρθηκεμ και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τον Αυλώνα όπου βρέθηκε. 

Πηγή: skai.gr