Κλείσιμο

Επιμένει και με αγωγή ο Δήμαρχος Κέρκυρας κατά της επένδυσης της NCH

Τον ανένδοτο πόλεμο κατά της τουριστικής επένδυσης, ύψους 100 εκατ. ευρώ, στην περιοχή Ερημίτης της Κέρκυρας συνεχίζει ο δήμαρχος του νησιού Κώστας Νικολούζος.

Ο αιρετός άρχοντας, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, κατέθεσε, τέλη Φεβρουαρίου, αγωγή στο Ειρηνοδικείο Κέρκυρας κατά του ΤΑΙΠΕΔ και της εταιρείας "επενδύσεις ακινήτων νέας Κέρκυρας”. Η τελευταία έχει μεταβιβαστεί στην αμερικανική NCH που έχει αναλάβει, ύστερα από διεθνή διαγωνισμό, την αξιοποίηση της έκτασης, μία επένδυση ύψους 120 εκατ. ευρώ.

Η αγωγή, που κατάθεσε ο δήμαρχος βρίσκεται στο στάδιο της λήψης ένορκων βεβαιώσεων, με την υπόθεση να αναμένεται ότι θα εκδικαστεί τους επόμενους μήνες.

Τα κοινόχρηστα μονοπάτια

Το αντικείμενο της αγωγής αφορά την προστασία των κοινόχρηστων μονοπατιών στην περιοχή Ερημίτης, των οποίων τη χρήση επιδιώκει να απαγορεύσει ο δήμαρχος Κέρκυρας. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κ. Νικολούζος προσφεύγει στη δικαιοσύνη. Τον Αύγουστο του 2017 είχε καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα με αίτημα την απαγόρευση της χρήσης των μονοπατιών της περιοχής, επικαλούμενος το δημοτικό και κοινόχρηστο χαρακτήρα τους.

Ωστόσο, το Ειρηνοδικείο Κέρκυρας απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα: η εταιρεία, τότε, είχε παρουσιάσει τα απαιτούμενα έγγραφα για να αποδείξει ότι διαθέτει εμπράγματα δικαιώματα για τα μονοπάτια που βρίσκονται εντός της έκτασης που απέκτησε μέσω του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ.

Μένει να φανεί εάν η αγωγή θα έχει την ίδια τύχη με τα ασφαλιστικά μέτρα. Βέβαια το ζητούμενο είναι να ξεκινήσει η υλοποίηση της επένδυσης για την οποία, μεταξύ άλλων, η Ολομέλεια του ΣτΕ έχει εγκρίνει το ειδικό σχέδιο χωρικής ανάπτυξης του ακινήτου και τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Πάντως, τη στιγμή που ο δήμαρχος Κέρκυρας επιδιώκει να αναστείλει την επένδυση, με το σκεπτικό ότι είναι επιζήμια για το περιβάλλον, το νησί μετατρέπεται σε χωματερή.

Πρόσφατα, ο κ. Νικολούζος μαζί με τον αντιδήμαρχο καθαριότητας του νησιού Σπύρο Ασπιώτη καταδικάστηκαν για απόπειρα υποβάθμιση του περιβάλλοντος κατά συναυτουργία. Εναντίον τους ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Τεμπλονίου είχε ασκήσει μήνυση για παράβαση περιβαλλοντικών διατάξεων, ύστερα από την απόπειρα απορριμματοφόρων του Δήμου για απόρριψη σκουπιδιών στο κλειστό κύτταρο της εγκατάστασης που έχει τεθεί σε καθεστώς αποκατάστασης. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την λειτουργία του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου το Ευρωδικαστήριο έχει καταδικάσει την Ελλάδα.

Το έργο

Η συνολική έκταση του ακινήτου στην Κασσιόπη της Κέρκυρας ανέρχεται σε 490 στρέμματα. Στον επενδυτή μεταβιβάστηκαν 438,2 στρέμματα, εκ των οποίων περισσότερα από 320 στρέμματα θα παραµείνουν προσβάσιµα στο ευρύ κοινό. Στην υπόλοιπη έκταση ο επενδυτής, η NCH Capital, θα έχει το δικαίωμα να αξιοποιήσει περίπου 35.000 τ.µ. για ήπια τουριστική ανάπτυξη.

Η ανάπτυξη αυτή αφορά στη δημιουργία πολυτελούς τουριστικού θέρετρου, εξοχικών κατοικιών και μαρίνας δυναμικότητας 60 θέσεων. Παράλληλα, σχεδιάζεται η δημιουργία δικτύου άρδευσης και πυρόσβεσης, μονάδας αφαλάτωσης και επεξεργασίας λυμάτων, δικτύου οπτικών ινών κ.α., ενώ θα υλοποιηθούν έργα αναβάθμισης και προστασίας της δασικής έκτασης και των μικρών υγροτόπων που βρίσκονται στην περιοχή.

Σε πρώτη φάση θα υλοποιηθεί το ξενοδοχείο και θα ακολουθήσει η κατασκευή των παραθεριστικών κατοικιών.
Πηγή: Πηγή: Capital.gr