Τουρκία: Θα αξιοποιήσουμε τα δικαιώματά μας εναντίον προκλήσεων στο Αιγαίο

Η Τουρκία δεν θα διστάσει να αξιοποιήσει δικαιώματά της που πηγάζουν από διεθνείς συμφωνίες ώστε να αντιμετωπίσει «προκλήσεις» στο Αιγαίο Πέλαγος και στην Ανατολική Μεσόγειο, ανακοίνωσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της γειτονικής χώρας, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Στο τηλεγράφημα δεν διευκρινίζεται τι είδους πρωτοβουλίες θα μπορούσε να λάβει η Άγκυρα, όμως το Anadolu κάνει ειδική αναφορά στις τριβές με την Ελλάδα για την κυριότητα νησιών και νησίδων στο Αιγαίο.

Η Τουρκία έχει προβεί σε σειρά προκλητικών ενεργειών στο Αιγαίο από τις αρχές του έτους, με αποκορύφωμα τον εμβολισμό σκάφους του Λιμενικού Σώματος τον Φεβρουάριο, ενώ στην ανατολική Μεσόγειο έχει εμποδίσει με πολεμικά πλοία τις έρευνες για υδρογονάνθρακες σε τμήματα της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το Συμβούλιο, που συνεδρίασε το απόγευμα υπό τον πρόεδρο Ερντογάν, διαμήνυσε επίσης πως η Τουρκία θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις εντός κι εκτός των συνόρων της εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων, ανάμεσά τους και το κίνημα του ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν, το οποίο η Άγκυρα θεωρεί υπεύθυνο για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Οι οκτώ τούρκοι αξιωματικοί που κατέφυγαν στην χώρα μας μετά το πραξικόπημα κι έχουν αιτηθεί άσυλο κατηγορούνται από την Άγκυρα ότι ήταν μέλη της γκιουλενιστικής συνωμοσίας για την ανατροπή του καθεστώτος και την δολοφονία του κ. Ερντογάν.

Πέραν των γκιουλενιστών, η Τουρκία διαμήνυσε πως θα συνεχίσει να αντιμάχεται εντός κι εκτός των εδαφών της τους κούρδους αντάρτες των οργανώσεων PKK και YPG, που διαθέτουν δυνάμεις στο βόρειο Ιράκ και την βόρεια Συρία αντίστοιχα.

Η Τουρκία έχει επανειλημμένα καταγγείλει την στήριξη που παρέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο YPG, στο πλαίσιο του αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας να προειδοποιεί ότι όποια χώρα βοηθά, ανοιχτά ή κρυφά, τρομοκράτες οφείλει να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης, σύμφωνα με τουρκικά μέσα, βρέθηκε το Παλαιστινιακό. Τις τελευταίε τρεις εβδομάδες, υπό τη σκιά των πολύνεκρων επεισοδίων στην Λωρίδα της Γάζας, ο κ. Ερντογάν έχει προσπαθήσει να αναδείξει την Τουρκία σε προστάτιδα δύναμη των Παλαιστινίων, επιδεινώνοντας απότομα τις σχέσεις του με το Ισραήλ.

Το Συμβούλιο επαναβεβαίωσε την βούληση της Τουρκίας να στηρίξει τα αιτήματα των Παλαιστινίων σε όλες τις διεθνείς πλατφόρμες, ειδικά στους κόλπους των Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας – όπου προεδρεύει ο κ. Ερντογάν.

Επί τάπητος τέθηκαν επίσης τα μέτρα ασφαλείας για τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές που θα λάβουν χώρα στις 24 Ιουνίου.

Οι κάλπες θα σηματοδοτήσουν την μετάβαση στο νέο πολίτευμα όπου η προεδρία έχει ευρύτατες εκτελεστικές εξουσίες. Ο κ. Ερντογάν θεωρείται το φαβορί και θα έχει το δικαίωμα να εκλεγεί δύο φορές σε 5ετή θητεία, δηλαδή θα μπορούσε να μείνει στην εξουσία έως το 2028.
Πηγή: skai.gr