Άσυλο για να φύγουν από την Ελλάδα οι 8 Τούρκοι ζητούν οι δικηγόροι τους

Tην αναγκαιότητα, αλλά και τη χρησιμότητα, για χορήγηση ασύλου στους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που βρίσκονται στη χώρα μας, τόνισαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι συνήγοροί τους και ο Απόστολος Δοξιάδης, ο οποίος από την πρώτη στιγμή της υπόθεσης τάχθηκε υπέρ της μη έκδοσής τους.

Η χορήγηση ασύλου όπως επισήμαναν, συμβαδίζει με το διεθνές δίκαιο, και επιπλέον θα απαλλάξει τη χώρα μας από τις συνεχείς πιέσεις της Τουρκίας για το θέμα των οκτώ, καθώς οι Τούρκοι αξιωματικοί, αν τους δοθεί άσυλο, θα μπορούν να φύγουν από την Ελλάδα με προορισμό άλλη χώρα της αρεσκείας τους καθώς θα διαθέτουν ταξιδιωτικά έγγραφα.

Η σημερινή συνέντευξη Τύπου ήρθε μετά και τη χορήγηση ασύλου και στον δεύτερο από τους οκτώ και λίγες μόλις ημέρες από την αναμενόμενη απόφαση της Ολομελείας του ΣτΕ που θα κρίνει αμετάκλητα το θέμα, αν δηλαδή θα δοθεί τελικά άσυλο η όχι στους Τούρκους αξιωματικούς. Παρόντες στη συνέντευξη οι καθηγητές Ν. Αλιβιζάτος, Χρ. Μυλωνόπουλος, ο δικηγόρος Βασ. Παπαδόπουλος και ο συγγραφέας Απ. Δοξιάδης.

Το παρών στη συνέντευξη Τύπου έδωσε και ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας και πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός, ο οποίος χαρακτήρισε υποδειγματικό το βούλευμα του Αρείου Πάγου για την μη έκδοσή των 8 που ύψωσε τείχος προστασίας για αυτούς αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για το άσυλο.

Όλοι τόνισαν τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν προκειμένου η ελληνική δικαιοσύνη εφαρμόζοντας τις ευρωπαϊκές συμβάσεις και την ελληνική νομοθεσία να οδηγηθεί σε απόφαση μη έκδοσής τους, ενώ υπεραμύνθηκαν της άποψης ότι η χορήγηση ασύλου στους οκτώ θα συμβάλλει στην οριστική απαλλαγή και της χώρας από το πρόβλημα που ταλανίζει καιρό της ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς οι οκτώ θα φύγουν για άλλη χώρα αφού θα διαθέτουν ταξιδιωτικά έγγραφα.

Επίσης αναφέρθηκαν στη σημαντικότητα των αποφάσεων της ελληνικής δικαιοσύνης περί μη εκδόσεως των οκτώ και στις κρίσιμες αποφάσεις που ακολούθησαν για το άσυλο και τη σημαντικότητα της επικείμενης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα κρίνει αμετάκλητα το θέμα του ασύλου.
Πηγή: Ιωάννα Μάνδρου - skai.gr